www.raamattupiiri.fi    

32. DAAVIDIN NAISET JA ABNERIN MURHA (2. Samuel 3)

Taustaa: Daavidilla oli kaksi vaimoa hänen tullessaan kuninkaaksi: Ahinoam ja Abigail. Mikal, ensimmäinen vaimo, oli naitettu toiselle miehelle. Hebronissa Daavid otti vielä neljä muuta vaimoa. Avioliitto pakanaprinsessa Maakan kanssa oli poliittinen; sen kautta hän sai liittolaisekseen Gesurin kuninkaan Galilean järven takaa, sopivasti Isbosetin hallitseman alueen pohjoispuolelta. Ks. karttaa. Huomatkaa, että luomiskertomuksessa avioliitto määritellään yksiavioiseksi (1. Moos. 2:24), ja Mooseksen laki kieltää kuninkailtakin moniavioisuuden (5. Moos. 17:17).

Jakeet 2-5

Jakeet 1, 6-11. Abner oli toiminut Saulin ja tämän pojan Isbosetin kenraalina yli 20 vuotta. Hän oli Saulin serkku. Isboset hallitsi 10 heimoa, Daavid vain Juudan heimoa.

Jakeet 12-16. Mikal oli Saulin tytär ja Isbosetin sisar. Gallum ja Bahurim sijaitsivat Jerusalemin pohjoispuolella, muutaman kilometrin päässä toisistaan.

Jakeet 17-21

Jakeet 22-27

Jakeet 28-30

Jakeet 31-37

Jakeet 38-39. Seruja oli siis Daavidin isosisko äidin ensimmäisestä avioliitosta.

Lopuksi: Jeesus suhtautui vihollisiinsa samalla tavalla kuin Daavid suhtautui Abneriin. Juudastakin hän nimitti ystäväkseen, kun tämä tuli häntä kavaltamaan. Samaten hän rukoili ristiinnaulitsijoidensa puolesta – eikä se ollut mitään näytelmää vaan vilpitöntä rakkautta heitä kohtaan. Ja meitäkin, jotka olimme alun perin hänen vihollisiaan.

© www.raamattupiiri.fi