www.raamattupiiri.fi    

31. KAKSI KUNINGASTA (2. Samuel 2)

Taustaa: Itse vanha Samuel oli voidellut salaa Daavidin kuninkaaksi 15 vuotta aikaisemmin. Emme tiedä, milloin tämä asia oli tullut yleisesti tunnetuksi. Daavid kuului Juudan heimoon ja oli oleskellut sen alueella koko ikänsä, lukuun ottamatta muutamaa vuotta Saulin hovissa ja filistealaisten parissa. Katsokaa kartalta Hebron, patriarkkojen kaupunki, joka sekin sijaitsi Juudan alueella.

Jakeet 1-3. Kuten muistamme, Herralta voitiin kysyä neuvoa arvontakivien avulla.

Jae 4a ja 11

Jakeet 4b-7

Jakeet 8-11. Saulin kolme poikaa olivat kuolleet sodassa, mutta Isboset oli vielä jäljellä. Abner, Saulin serkku ja sotapäällikkö, ryhtyi nyt tukemaan häntä. Jae 9 osoittaa, että Isboset hallitsi vain Jordanin molempia rantoja; muut 10 heimon maat olivat joutuneet filistealaisten käsiin. Siksi pääkaupunkikin oli siirretty Saulin Gibeasta Jordanin taakse Mahanaimiin. Ks. karttaa.

Jakeet 12-16. Abner oli ollut Daavidin esimies silloin, kun tämä vielä taisteli Saulin sotajoukoissa. Joabin, Daavidin sisarenpojan, nimi esiintyy nyt ensimmäistä kertaa Samuelin kirjoissa. Hänestä tulee yksi 2. Samuelin kirjan päähenkilöistä.

Jakeet 17-23. Nuori Asael oli Joabin ja Abisain pikkuveli, hänkin siis Daavidin siskonpoika.

Jakeet 24-28

Jakeet 29-32

Lopuksi: Miten monta turhaa sotaa tässä maailmassa onkaan käyty! Jeesus sanoi: Joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu. Itse hän ei puolustanut koskaan asiaansa aseilla ja kielsi seuraajiaankin sitä tekemästä. Kuitenkin Jeesus itse joutui kuolemaan väkivaltaisen kuoleman, jotta voisi antaa jopa väkivallantekijöille ja sotarikollisille mahdollisuuden pelastua.

© www.raamattupiiri.fi