www.raamattupiiri.fi    

1. ISRAEL JOUTUU ORJUUTEEN (2. Mooses 1)

Taustaa: 2. Mooseksen kirja jatkuu siitä, mihin 1. Mooseksen kirja oli jäänyt. Neljässä vuosisadassa Jaakobin 70-henkisestä perheestä oli tullut noin kaksimiljoonainen kansa. He olivat karjapaimenia, mahdollisesti myös maanviljelijöitä, ja asuivat Gosenin maakunnassa Niilin suistossa. Ks. kartta. Vaikka israelilaiset asuivat samassa maakunnassa, heillä on myös egyptiläisiä naapureita. Telttaelämä oli muuttunut taloissa asumiseksi. Kheopsin pyramidi oli tuossa vaiheessa yli tuhat vuotta vanha ja egyptiläiset temppelit olivat silmiä häikäiseviä rakennuksia.

Jakeet 1-5

Jakeet 6-7. Suomalaisia oletetaan olleen 1700-luvun alussa noin 300 000 henkeä. Runsaat 300 vuotta myöhemmin meitä on yli viisi miljoonaa maastamuutosta, nälkävuosista ja sodista huolimatta.

Jakeet 8-10. Joosef oli pelastanut Egyptin nälkäkuolemasta. Hänen kuolemastaan oli kulunut tässä vaiheessa 250 vuotta. Sen jälkeen oli ollut montakin faraota, mutta myös dynastia oli ilmeisesti vaihtunut toiseksi.

Jakeet 11-14. Uuden käännöksen mukaan heprealaisten status muuttui juuri tässä vaiheessa, niin että heistä tuli orjia (13). Pitom ja Pi-Ramses nimisiin kaupunkeihin viitataan vanhoissa lähteissä, mutta niiden sijainnista ei ole päästy yksimielisyyteen.

Jakeet 15-17. Kätilöitä täytyi olla enemmän kuin kaksi. Sifra ja Puua olivat luultavasti heidän esimiehiään.

Jakeet 18-22. Huom. vanha ja uusi käännös jakeessa 21 ovat molemmat mahdollisia.

Lopuksi: Kuten kaikki Raamatun kirjat, myös 2. Mooseksen kirja puhuu Jeesuksesta. Jo maan päälle tullessaan Jeesus otti "orjan muodon". "Hän alensi itsensä ja oli kuuliainen kuolemaan asti, ristinkuolemaan asti" (Fil. 2:8). Hän koki samat kärsimykset kuin hänen kansansa oli kokenut Egyptissä. Hänkin joutui tekemään lapsena Egyptin reissun. Egyptin lastenmurha muistutti Betlehemin lastenmurhaa. Tähän kaikkeen Jeesus suostui vain siksi, että voisi vapauttaa meidät synnin, kuoleman ja Saatanan orjuudesta.

© www.raamattupiiri.fi