www.raamattupiiri.fi    

11. PRONSSIKÄÄRME (4. Moos. 21:4-9)

Aluksi: Jumala oli ihmeellisellä tavalla pelastanut kansansa Egyptin orjuudesta. Hän on avannut Punaiseen mereen tien heidän kulkea. Joka päivä erämaavaelluksen neljän vuosikymmenen aikana hän ruokki kaksimiljoonaisen kansan mannalla.

1. Mihin syntiin kansa lankesi erämaassa ja miksi?

2. Mitä jae 6 kertoo meille Jumalasta?

3. Miksi käärmeen puremaksi tulleen piti katsoa nimenomaan käärmeeseen?

4. Miksi Jumala ei vastannut samalla tavalla kuin kansa häneltä pyysi?

5. Voi olla, ettei parantuminen tapahtunut yhtäkkiä, vaan vähitellen. Joukossa saattoi sen tähden olla niitäkin, jotka eivät uskoneet Mooseksen sanoja, vaan jäivät telttaansa ja kuolivat. Mitä heidän asenteensa opettaa meille epäuskosta?

6. Vetäjä lukee Joh. 3:14-16. Tässä tekstissä Jeesus rinnastaa itsensä pronssikäärmeeseen. Mitä yhteistä on Jeesuksen ristillä ja Mooseksen pystyttämällä pronssikäärmeellä?

7. Mitä yhteistä on uskomisella ja katsomisella?

8. Mitä tekstimme opettaa vanhurskauttamisesta?

Ilosanoma: Jo Adamille ja Eevalle oli annettu lupaus "vaimon siemenestä, joka polkee rikki käärmeen pään" (1. Moos 3:15; RK 1938). Ristillä riippuva Jeesus "joka ei synnistä tiennyt, tehtiin meidän tähtemme synniksi, että me hänessä tulisimme Jumalan vanhurskaudeksi" (2. Kor. 5:21). Jeesuksen syyksi luettiin sinä päivänä koko maailman synti. Siksi hän näytti Jumalan silmissä yhtä inhottavalta kuin se vanha käärme, jota perkeleeksi ja Saatanaksi kutsutaan.

© www.raamattupiiri.fi