10. KANSOJEN PROFEETTA (luvut 25, 46-49)

Taustaa: Jojakimin hallitusajan neljäs vuosi (605 eKr.) oli käänteentekevä vuosi maailmanpolitiikassa ja Juudan historiassa. Nebukadnessar-nimisestä kenraalista tuli sinä vuonna Babylonian kuningas isänsä Nabopolassarin jälkeen. Jumala itse oli valinnut tämän miehen palvelijakseen ja vasemman kätensä työntekijäksi. Nebukadnessarin nimi mainitaan ensimmäistä kertaa luvussa 25.

Karkemiin taistelu, jossa egyptiläiset lyötiin lopullisesti, käytiin myös juuri tänä samaisena vuonna. Se oli yhtä ratkaiseva tapahtuma silloisessa maailmassa kuin Berliinin muurin sortuminen meidän aikanamme.

Jeremian ura oli tässä vaiheessa puolivälissä. Hän oli profetoinut 23 vuotta, joista viisi viimeistä suurten vaikeuksien keskellä. Kertaakaan hänen saarnaansa ei ollut suhtauduttu vakavasti.

Jeremia joutui juottamaan Herran vihan maljan kaikille ympäröiville kansoille. Hän ennusti paitsi Juudan pakkosiirtolaisuuden, myös sen, että se tulisi kestämään 70 vuotta. (Niin se kestikin, nimittäin ensimmäisestä pakkosiirrosta 605 Kyyroksen ediktiin 539 asti. Tai temppelin hävityksestä uuden temppelin valmistumiseen: 586-515). Babylonian valta kesti itse asiassa 73 vuotta (612-539) – sunnilleen saman verran kuin Neuvostoliiton meidän päivinämme. Huomatkaa, että natsien valta Saksassa kesti vain 12 vuotta.

Kukin kansa sai Jeremian kautta Jumalalta oman sanomansa. Nämä ennustukset voidaan soveltaa myös meidän aikamme valtioihin, Suomeenkin.

Raamattupiiri: 25:1-31

Tarina jatkuu... Ehkä meidän aikojemme Nebukadnessar eli Antikristus on juuri nousemassa valtaan jossakin päin maailmaa...

© www.raamattupiiri.fi