1. MIES, NAINEN, PARATIISI JA AVIOLIITTO 1. Ms. 1:26-28 ja 2:7-25

Aluksi: Tässä osiossa on niin paljon kysymyksiä, että sitä voidaan käsitellä kahdenkin kokoontumiskerran aikana.

1:26-28

2:7-9. Maa kuuluu hepreaksi "adama" ja ihminen "adam". Ks. jae 7 molemmista käännöksistä. Sana Eden tarkoittaa onnen maata ja viittaa johonkin todelliseen maantieteelliseen paikkaan tällä telluksella.

10-17. Paratiisin paikkaa on mahdotonta määritellä tekstissä mainittujen jokien perusteella.

18-20. Nimittäminen on Raamatussa tärkeä asia. Se osoittaa auktoriteettiaseman, kuka on kenenkin "pää".

18, 21-25. Jakeessa 18 esiintyvää heprean sanaa apu, ezer, käytetään useimmiten Jumalan avusta puhuttaessa. Sana kumppani tarkoittaa kirjaimellisesti "vastakappaletta". Adam sai antaa nimen naiselle, kuten sitä ennen eläimille. Se osoittaa, että jo paratiisissa sukupuolten välillä oli järjestys: Mies on vaimon pää, kuten Jumala on Kristuksen pää (1. Kor. 11:3). Nainen = "issa" = "miehetär".

Lopuksi: Avioliittoa Jumala käyttää esimerkkinä kuvatessaan omaa suhdettaan kansaansa. Hän on sulhanen/ aviomies, ja Israel/ seurakunta on hänen morsiamensa. Herran rakkaus morsiameensa oli niin suuri, että hän suostui kärsimään, ja jopa kuolemaankin tämän puolesta (Ef. 5:25-27). Raamattu päättyy kuvaukseen Karitsan häistä, missä nämä kaksi tulevat lopullisesti "yhdeksi lihaksi", ja heidän onnensa jatkuu iankaikkisesta iankaikkiseen.

© www.raamattupiiri.fi