17. DAAVID KUNINKAAN PERHEESSÄ 1. Sam. 18

Aluksi: Jonatan, Saulin poika, oli muutaman vuoden Daavidia vanhempi. Hän oli seurannut vierestä kaksintaistelua ja sattui nyt kuulemaan, mitä hänen isänsä keskusteli nuoren sankarin kanssa. Emme tiedä tarkkaan keskustelun sisältöä; ainoa mitä siitä tiedämme on, että se teki prinssiin syvän vaikutuksen. Jonatan tajusi yhtäkkiä löytäneensä itselleen ystävän ja sukulaissielun.

Nykyaikana kuulee väitettävän, että Daavidilla ja Jonatanilla oli homoseksuaalinen suhde. Se ei voi olla mahdollista seuraavista syistä: 1) Molemmat heistä ottivat Jumalan sanan vakavasti, ja se kielsi homosuhteet kuolemanrangaistuksen uhalla (3. Moos. 18:22, 29). 2) Jos kysymyksessä olisi ollut lainvastainen teko, niin tietenkin nämä kaksi olisivat koettaneet sen salata muilta. Varmastikaan Daavid ei olisi kirjoittanut 30-vuotiaana ystävänsä muistokirjoitukseen, että tämän ystävyys oli ollut hänelle ihanampi kuin naisen rakkaus (2. Sam. 1:26).

Jakeet 1-4

Jakeet 5-16

Jakeiden taustaa: Jakeessa 9 kuvataan ensimmäinen kateuden pisto Saulin sydämessä. Koska Saul ei taistele kateutta vastaan, siitä tulee hänelle pakkomielle, joka valtaa yhä suuremman osan hänen ajatuksistaan ja lopulta tuhoaa hänen elämänsä.

Jakeet 17-30

Jakeiden taustaa: Goljatin tappajalle oli jo luvattu kuninkaan tytär vaimoksi. Yleensä sulhasen isä joutui maksamaan poikansa puolisosta morsiamen hinnan. Daavidin isän piti hankkia seitsemälle pojalleen vaimo, joten suuria summia ei siltä suunnalta ollut odotettavissa.

Lopuksi: Jonatan on Jeesuksen ennakkokuva ystävänä. Jeesus antaa ystävilleen samanlaisen lahjan kuin Jonatan: vanhurskauden viitan ja Hengen miekan, jotka hän on omalla verellään hankkinut.

© www.raamattupiiri.fi