www.raamattupiiri.fi    

1. FILIPPIN SEURAKUNNAN DRAMAATTINEN ALKU (Apt. 16:13-34)

Aluksi: Toiselle lähetysmatkalleen Paavali lähti Silaksen kanssa. Vuosi oli AD 48 tai 49. Lystrasta hän sai mukaansa nuoren Timoteuksen, josta tuli hänen uskollinen opetuslapsensa. Pyhä Henki johdatti matkaseurueen Troakseen Aigeian meren rannalle, jossa Paavali sai kuuluisan näkynsä: makedonialainen mies kutsui häntä apuun meren yli. Troaksessa myös Luukas liittyi Paavalin matkaseurueeseen. Mentiin yhdessä Euroopan puolelle Filippiin, joka oli roomalainen siirtokunta. Sen asukkaista suurin osa oli roomalaisten sotilaiden ylpeitä jälkeläisiä. Juutalaisia siellä oli vähän; edes synagogaa ei Filippistä löytynyt, vaikka sen perustamiseen olisi riittänyt 10 juutalaista miestä.

Jakeet 13-15. Jumalaapelkääväksi kutsuttiin henkilöä, joka uskoi juutalaisten Jumalaan, mutta ei elämäntilanteensa tähden voinut elää juutalaisen kalenterin eikä puhtaussääntöjen mukaan. Lydia oli varmaan kääntynyt jumalaapelkääväksi jo asuessaan Vähän Aasian Tyatirassa. Purppuranmyyjät olivat tuohon aikaan rikasta väkeä.

Jakeet 16-18

Jakeet 19-22. Filippin asukkaat olivat erityisen ylpeitä roomalaisuudestaan, mutta läheskään kaikilla heillä ei ollut varsinaista Rooman kansalaisuutta. Paavalilla se oli ollut syntymästä asti. Rooman kansalaista ei olisi saanut ruoskia eikä vangita ilman oikeudenkäyntiä.

Jakeet 23-24. Ruoskiminen tapahtui sellaisilla nahkaruoskilla, joihin oli kiinnitetty metallin- ja luunpalasia.

Jae 25. Ruoskimisesta aiheutuva kipu oli kauhea, ja se saattoi kestää viikkoja.

Jakeet 26-28. Rooman lain mukaan vartija joutui vastaamaan omalla hengellään karanneista vangeista.

Jakeet 29-31

Jakeet 32-34. Kaste tapahtui keskellä yötä luultavasti saman joen rannassa, missä Lydiakin oli kastettu.

Luetaan hiljaa jakeet 35-40

Kokoavat kysymykset

Lopuksi: Filippin nuori seurakunta tiesi yhden asian: että usko Jeesukseen ja kaste hänen nimeensä riittää pelastukseen. Paavali kulki kolmannella lähetysmatkallaan vuosina 56 ja 57 Filippin läpi mennen tullen (Apt. 20:1,6). Vasta sen jälkeen hän kirjoitti kuuluisan Filippiläiskirjeensä.