www.raamattupiiri.fi    

5. HERRA LÄHETTÄÄ RISIINIKASVIN (Joona 3:10-4:11)

Taustaa: Joona oli paennut Herran kutsua, mutta joutunut antamaan periksi vietettyään kolme päivää meripedon vatsassa. Ninivessä oli tosiaan syntynyt suuri herätys hänen saarnansa vaikutuksesta: "Vielä 40 päivää, niin Ninive hävitetään."

Jae 3:10

Jakeet 1-2. Assyria oli siis imperialistinen maailmanvalta, joka harjoitti julmaa väkivaltaa, keräsi kansoilta veroja tai kuljetti niitä pakkosiirtoon. Se oli verottanut Israeliakin jo sata vuotta.

Jakeet 3-4. Jakeet 2-3 sisältävät Joonan toisen rukouksen.

Jae 5. Huomatkaa, että lämpötila voi kohota 50 asteeseen varjossa tuolla seudulla.

Jae 6. Risiinipensas kasvaa pituutta nopeasti, mutta ei nyt sentään metrikaupalla yhdessä yössä. Se voi kasvaa neljänkin metrin korkuiseksi, ja sillä on suuret, varjoisat lehdet.

Jakeet 7-8

Jae 9

Jakeet 10-11

Kokoavat kysymykset

Lopuksi: Joonan kirja päättyy Jumalan armoon pakanoita kohtaan. Sen viimeisistä jakeista me ymmärrämme, miksi Jumala halusi lähettää Joonan Niniveen ja oman Poikansa tähän maailmaan. Niniven herätys vaikutti yhteen sukupolveen. Joonan ennustus kaupungin tuhosta ei toteutunut 40 päivän, vaan noin 150 vuoden kuluttua sen lausumisesta (auringonpimennyksestä laskettuna). Vuonna 612 hävittivät babylonialaiset ja medialaiset Niniven maan tasalle, eikä sitä koskaan rakennettu uudelleen. Tuolle seudulle syntyi kuitenkin ensimmäisten kristillisten vuosisatojen aikana kukoistava kirkko, joka lähetti lähetyssaarnaajia Mongoliaan ja Kiinaan asti.

© www.raamattupiiri.fi