www.raamattupiiri.fi    

4. HERRA LÄHETTÄÄ HERÄTYKSEN (Joona 3:1-9)

Taustaa: Ninive mainitaan ensimmäisen kerran Raamatussa vedenpaisumuksen jälkeen, ja jo silloin sitä nimitetään suureksi kaupungiksi (1. Moos. 10:11-12)! Niniven paikalla onkin ollut asutusta jo 6500 vuotta. Aluksi kyse oli kaupunkivaltiosta, jolla oli oma kuninkaansa. Myöhemmin Ninivestä tuli Assyrian pääkaupunki. Siellä puhuttiin heprean sukukieltä akkadia, ja sivistyneistö osasi myös arameaa. Joona ja niniveläiset ymmärsivät siis toisiaan. Assyrian kuninkaat ja heidän hallitusvuotensa tunnetaan hyvin piirtokirjoitusten perusteella. 700-luvulla Assyriassa vallitsi monellakin tavoin sekava tilanne.

Jae 2:11

Jakeet 3:1-2

Jae 3. Välimeren rannikolta Niniveen oli vähintään 800 km. Kaupungin ympärysmitta oli 11 km ja sitä ympäröivät valtavat muurit. Joona kiersi ilmeisesti "pääkaupunkiseudun" ympäri; alueeseen kuului myös muita kaupunkeja, ja sen ympärysmitta oli 95 km.

Jakeet 4 ja 1:2. Ninivessä oli tuolloin 120000 asukasta. Se saattoi jopa olla maailman suurin kaupunki.

Jae 5.

Jae 6-9. Kuningas myönsi Joonan saarnan kuultuaan, että pahaa oli tehty. Ks. 8b.

Lopuksi: Kertomus Ninivestä osoittaa, että Jumalan lain vasara voi murtaa kovimmankin ihmissydämen. Sameten se osoittaa, ettei hyvää uutista Jumalan armosta tarvita, jollei ensin ole kuultu huonoa uutista Jumalan vihasta syntiä kohtaan.

© www.raamattupiiri.fi