www.raamattupiiri.fi    

3. HERRA LÄHETTÄÄ MERIPEDON (Joona 2:1-10)

Taustaa: Herra oli tahtonut lähettää Joonan Niniveen lähetyssaarnaajaksi, mutta tämäpä lähtikin laivalla pakoon Välimeren toiselle puolelle. Myrsky yllätti laivan, ja Joona heitettiin mereen. Siitä alkaa tämä luku, jota kutsutaan Joonan psalmiksi. "Kolme päivää ja kolme yötä" lasketaan heprealaisen laskutavan mukaan: uusi vuorokausi alkaa auringon laskiessa ja yksi tuntikin sitä ennen lasketaan kokonaiseksi päiväksi. (Olisi hyvä, jos jokainen jae luettaisiin tällä kertaa sekä vanhasta että uudesta käännöksestä.)

Jae 1. Välimeressä on valaita vielä tänäkin päivänä, mutta oliko Joonan kohdalla kysymyksessä valas vai jokin sukupuuttoon kuollut meripeto, sitä me emme tiedä. (Jeesus käytti sanaa "meripeto".)

Jakeet 2 ja 6

Jae 3. Tämä jae muistuttaa psalmin 130 alkua: "Syvyydestä minä huudan sinua Herra, Herra kuule minun ääneni..." Psalmien kirja olikin ollut Joonan virsikirja.

Jae 4

Jae 5. Temppeli-sanalla viitataan taas Salomon rukoukseen.

Jakeet 7-8. Huomatkaa, että Joona runoili psalminsa nimenomaan meripedon vatsassa.

Jae 9. Alkuteksti sanoo (kuten vanha käännös) "hylkäävät armonantajansa".

Jae 10. Huomatkaa, että uhraaminen piti suorittaa Jerusalemin temppelissä.

Kokoava kysymys (jos on aikaa)

Lopuksi: Oikeastaan koko Joonan psalmin voisi laittaa ristillä riippuvan Jeesuksen suuhun. Kolme vuorokautta (heprealaisen laskutavan mukaan) Vapahtaja vietti tuonelassa, kuten Joona oli viettänyt meren pohjassa. Joona myös uskoi ylösnousemukseensa, ja samoin uskoi Jeesus omaansa.

© www.raamattupiiri.fi