www.raamattupiiri.fi    

1. HERRA LÄHETTÄÄ SUURKAUPUNKILÄHETIN (2. Kun. 14:23-27 ja Joona 1:1-3)

Taustaa Joonan kirjaan (Vetäjä lukee tai selittää omin sanoin): Assyria-niminen valtakunta sijaitsi maailman kartalla yli tuhat vuotta. Sillä oli kaksi kukoistuskautta, joista jälkimmäinen ajoittui vuosien 900-612 välille eKr. Jo satakunta vuotta ennen Joonan lähetysmatkaa olivat Assyrian kuninkaat käyneet julmia valloitussotia naapureitaan vastaan. Valloitetut kansat maksoivat Assyrialle veroja tai ne vietiin vaihtoehtoisesti pakkosiirtoon. Myös Pohjoisvaltio Israelin kuninkaat joutuivat maksamaan Assyrialle valtavia summia "suojelurahaa".

Ninive oli Assyrian pääkaupunki, kerrassaan mahtava paikka, paksut muurit, hieno arkkitehtuuri, talot täynnä rikkauksia, joita oltiin koottu 1500 vuotta. Kaupunki oli pyhitetty Ishtarille, seksin ja sodan jumalattarelle. Seksin suhteen Ninivessä oli kaikki sallittua.

Jos katsomme tämän päivän karttaa, niin Niniven rauniot sijaitsevat Mosulista katsoen toisella puolella Tigris-jokea Irakissa. Rauniokummun alta on löytynyt kymmeniä tuhansia savitauluja piirtokirjoituksineen. Niistä käy ilmi paitsi assyrialaisten korkea sivistystaso, myös heidän täydellinen piittaamattomuutensa ihmishengistä. Reliefeissä kuvataan vihollisten silvottuja ruumiita, pääkalloröykkiöitä, teroitetun kepin päähän ripustettuja ihmisiä, silmien puhkaisua ym.

Katsokaa kartasta Niniven lisäksi Gat Hefer, joka sijaitsee nykyisen Nasaretin lähellä. Gat Heferin ja Niniven välimatka on tuhatkunta kilometriä. Katsokaa myös Tarsis, joka oli kaupunki Etelä-Espanjassa, silloisen tunnetun maailman reunalla. Matkaa sinne kertyi linnuntietä Israelista 3000 km. Perimätiedon mukaan Joona oli profeetta Elisan opetuslapsi, opiskellut hänen profeettakoulussaan. (Jos tämä pitää paikkansa, hänen piti olla pakomatkansa aikana vähintään viisissä kymmenissä.) Hänen aikanaan pohjoisvaltion kuninkaana oli jumalaton Jerobeam II (793-753). Koko olemassaolonsa ajan Pohjois-Israelissa palvottiin sonnipatsaita, vähäteltiin Mooseksen lakia ja halveksittiin Jerusalemin jumalanpalvelusta.

2. Kun. 14:23-25. Lebo-Hamatista oli Kuolleeseen mereen 280 km matka. Alue oli kuulunut Daavidin ja Salomon valtakuntaan.

Joona 1:1-3. Tämä on ainoa kerta koko VT:ssa, jolloin Israelista lähetetään lähetyssaarnaaja pakanamaahan.

Ninive 1:2

Jae 4:11

Pako 1:3. Huomatkaa, että Välimerellä purjehtiminen oli todella vaarallista tuohon maailmanaikaan.

Sovellus

Lopuksi: Joona on lähetyssaarnaajana Jeesuksen ennakkokuva, mutta myös hänen vastakohtansa. Päinvastoin kuin Joona, Jeesus läksi vapaehtoisesti tänne maan päälle, vaikka tiesi hyvin, että se matka tulisi päättymään ristille. Niin paljon hän meitä, meidän kansaamme ja myös meidän vihollisiamme rakastaa.

© www.raamattupiiri.fi