www.raamattupiiri.fi    

19. UUSI TOIVO TOIVOTTOMUUDEN KESKELLÄ (luku 31, ks. myös Luuk. 22:20, Hepr. 8:1-10:18)

Taustaa: Ensin tässä luvussa puhutaan pohjoisvaltio Israelista, joka oli hävinnyt maailmankartalta 135 vuotta aikaisemmin (31:2-22). Sitä nimitetään monilla nimillä: Israel, Samaria, Efraim, Jaakob, Raakel. Herra ilmestyy kaukaa ja tunnustaa rakkautensa – hän jaksaa yhä rakastaa tuota uskotonta porukkaa. Nyt Herra lupaa pelastaa Israelin: se tulee palaamaan kotiin. Juuda kuulee tämän ennustuksen ollessaan Babylonian armeijan piiritettmänä ja pelätessään Israelin kohtaloa.

Sitten seuraa lohdun sanoja Juudalle (31:23-30). "Minä käännän Juudan kohtalon." Herra oli repinyt ja hajottanut Israelin ja Juudan, mutta hän pitäisi kyllä huolen myös niiden rakentamisesta ja istuttamisesta. Ja tämän hän lupaa jo ennen kuin lopullinen tuho on tullut.

Lopuksi tulee ennustus "uudesta liitosta". Tämä on ainoa kerta koko VT:ssä, kun tätä termiä käytetään. Jakeita 31-34 lainataan UT:ssä kahdesti: Hepr. 8:8-12 ja 10:16-17 ja se on myös pisin sanatarkka VT:n sitaatti UT:ssä.

Raamattupiiri: Uusi liitto 31:31-37

Tarina jatkuu... Jeremia saa ennustuksen myös uudesta Jerusalemista vanhan ollessa henkitoreissaan (38-40). Myös Jumalan kaupungille tulisi Messiaan aika. Pakkosiirtolaisuudesta paluun jälkeen näiden jakeiden ennustukset eivät toteutuneet kokonaisuudessaan. Ja 500 vuotta myöhemmin Jeesus vielä itki Jerusalemin paatumusta. Jakeissa 38-40 ei siis voi olla kyse siitä kaupungista, jonka muurit Nehemia pystytti 100 vuotta näiden tapahtumien jälkeen ja jonka Tiitus poltti v. 70 jKr. Näissä jakeissa puhutaankin siitä Uudesta Jerusalemista, jota ei milloinkaan tuhota, sillä sen rakentaja ja Luoja on Jumala. Ks. Ilm. 21:9-27.

© www.raamattupiiri.fi