www.raamattupiiri.fi    

17. PIIRITYS HELPOTTAA HETKEKSI (luvut 34:8-22 ja 37)

Taustaa: Faarao Hofran sotajoukko tuli kuin tulikin apuun kesällä 587. Babylonialaiset läksivät tiehensä ja pro-Egypti -puolue riemuitsi. Ruokaa saatiin lisää. Mutta Sidkia lähetti silti toisen esirukouspyynnön Jeremialle – aivan ilmeisesti hän aavisteli, ettei Nebukadnessar antaisi niin vähällä periksi. Jeremia varoitti taas Sidkiaa: tämän ei pidä uskoa, että farao pystyisi häntä auttamaan. Tämä sota ei riipu voimasuhteista, sillä Herra itse sotii kansaansa vastaan. ÄLÄ TURVAAN FAARAOON, SIDKIA. TURVAA JO LOPULTAKIN HERRAAN!

Köyhien sortaminen oli yleistä ja kaikkein köyhimmät joutuivat usein orjiksi. Heidät olisi pitänyt päästää riemuvuonna vapaaksi, mutta niin ei ilmeisestikään ollut tapahtunut. Piirityksen aikana vapautettiin orjat kuitenkin juhlallisin menoin, vasikka halkaisemalla. Syyt saattoivat olla itsekkäitä: että Herra olisi kaupungin puolustajille suosiollisempi tai että muureille saataisiin lisää puolustajia. Piirityksen helpottuessa orjuus yhtäkkiä palautettiin. Jeremia julisti, että siitä seuraisi kansalle "vapautus" miekkaan, ruttoon ja nälkään.

Kun kaupungista taas pääsi ulos, Jeremia päätti osallistua sukunsa perintömaan jakoon, että raha- ja perintöasiat olisivat kunnossa katastrofin iskiessä. Huomatkaa, että vartiopäällikkö Jiria saattoi olla muutamaa vuotta aiemmin kuolleen väärän profeetan Hananjan pojanpoika (13).

Raamattupiiri: Jeremia vangitaan 37:11-21

Tarina jatkuu... Tällä välin Nebukadnessar tuli takaisin ja piiritys jatkui. Viimeinenkin toivo hävisi, että ulkopuolelta saataisiin minkäänlaista apua. Juudan kaupungit menetettiin kaldealaisille yksi toisensa perästä. Viimeisinä sinnittelivät Jerusalemin lisäksi Laakis ja Aseka, joiden nimet mainitaan tuolta ajalta säilyneissä ruukunsirpaleissakin: "Me tarkkailemme merkkejä Laakiin suunnasta, noudattaen antamianne ohjeita, arvon herra, mutta me emme näe Asekaa." Joku upseeri seurasi savumerkkejä Laakiista käsin, mutta ei voinut enää nähdä elonmerkkiä Asekasta.

© www.raamattupiiri.fi