www.raamattupiiri.fi    

12. PAHAT PAIMENET JA VANHURSKAS VESA (luvut 22 ja 23, ks. myös 2. Kun. 23:34-24:17 ja 2. Aik. 36:5-10)

Taustaa: Jojakim kuoli mystisellä tavalla ja haudattiin "kuin aasi". Saattaa olla, että hänen ruumiinsa luovutettiin kaupunkia piirittäville babylonialaisille. Jeremia ja 2. Aik. 36:6 kuvaavat Jojakimin kuoleman hieman eri tavoin. Kuningas oli kuollessaan vasta 36 vuotias, mutta hänellä oli jo 18 vuotias poika. Jojakin, Jojakimin poika, hallitsi vain 3 kk vuonna 598-597. Hän oli yhtä huono hallitsija kuin isänsäkin oli ollut.

Ehkä Jeremia joutui käymään kuninkaan palatsissa jokaisen kuninkaan aikana (vrt. jae 22:1). On myös mahdollista, että tämä saarna pidettiin kokonaisuudessaan nuoren Jojakinin aikaan. Jeremia huusi neljä voi-huutoa: Voi Joahasia! (22:10-12). Voi Jojakimia! (13-19). Voi Jerusalemia! (20-23). Voi Jojakinia! (24-30). Sitten hän jatkaa ennustamalla ihannekuninkaan tulon. Hän käyttää sanontaa "tulee aika", joka viittaa aina Vanhassa testamentissa messiaaniseen aikakauteen.

Raamattupiiri 23:1-32

(Huom! Paimenet tarkoittavat tässä tekstissä sekä kuninkaita että profeettoja.)

Tarina jatkuu... Jojakinin lyhyt hallituskausi kului Babylonian piirityksen varjossa (v. 597). Nuori kuningas oli kuitenkin niin fiksu että antautui, eikä antanut kaupunkinsa tuhoutua. Hänet vietiin sitten Babyloniaan äiteineen ja vaimoineen, Herran sanan mukaan.

Tämä oli jo toinen pakkosiirto; tällä kertaa vietiin 3000 -10000 henkeä. (Eri lähteet mainitsevat erilaisia lukumääriä, riippuen ehkä siitäkin, laskettiinko vaimot ja lapset päälukuun mukaan.): Nyt joutuivat lähtemään päämiehet – jotka olivat uhitelleet Jeremiaalle 6-7 vuotta aikaisemmin – sepät, kirvesmiehet, ammattimiehet (24:1). Myös profeetta Hesekiel vietiin Babyloniaan. Temppelin aarteet ryöstettiin taas kerran, niiden mukana mahdollisesti myös liiton arkku.

Daniel oli ehtinyt käydä yliopistonsa loppuun Babyloniassa ja olla jo hovissa töissäkin 3-4 vuotta. Toisen pakkosiirtolaisjoukon lasku Babyloniaan oli hänen ansiostaan ehkä vähän pehmeämpi kuin ensimmäisen.

© www.raamattupiiri.fi