www.raamattupiiri.fi    

11. JUMALAN SANA POLTETAAN (luvut 36, 45)

Taustaa: Ollaan yhä Jojakimin 4-5. hallitusvuodessa (605-04 eKr.). Juuda pelkää ja vapisee, sillä Babylonian armeija valloittaa naapurimaan toisensa perään. Paastopäivä on kuulutettu kansallisen hätätilan tähden.

Nyt Herra tahtoo, että hänen sanansa saatettaisiin kirjalliseen muotoon. Kysymyksessä ovat luultavasti Jeremian kirjan luvut 1-20. Kirjakäärön kirjoittamiseen menee noin vuosi, vrt. 36:1 ja 9.

Tekstissämme esiintyy ensimmäisen kerran Jeremian sihteerin, Barukin nimi. Lopulta yksinäinen profeetta on siis saanut rinnalleen nuoren ystävän, joka ei häntä hylkää hamaan katkeraan loppuun asti. Baruk kuuluu ylhäiseen perheeseen ja hänen nimensä merkitsee "siunattua". Hänen veljensä on todennäköisesti se kuninkaan majoituspäällikkö, josta puhutaan jakeessa 51:59. Tekstistä löytyy taas kahden Safanin perheen jäsenen nimet: Gemarja ja Miika.

Raamattupiiri 36:1-26

Tarina jatkuu... Kohta tämän jälkeen Nebukadnessar hyökkäsi Jerusalemiin ensimmäistä kertaa. Ylhäisöperheiden poikia, mm. Daniel, vietiin tässä 1. pakkosiirrossa panttivangeiksi, samoin ryöstettiin temppelin kultaesineitä (Dan. 1:1-4).

Baruk oli niin kauhuissaan, että Herra antoi hänelle ikioman lupauksen (luku 45). Seuraavat 20 kaoottista vuotta Barukilla oli aina turvanaan se Jumalan lupaus, ettei hän tulisi kuolemaan väkivaltaista kuolemaa. Jeremian viholliset eivät voittaisi häntä.

Jeremia ja Baruk joutuivat ilmeisesti viettämään maan alla Jojakimin hallitusajan lopun (6-7 vuotta), ainakaan Jeremian kirja ei kerro mistään profeetan toiminnasta tältä ajalta. Mutta Jeremialla oli nyt aikaa kirjoittaa, aivan kuten Lutherilla Wartburgin linnassa. Hän kirjoittikin Barukin avustuksella uudelleen tuhoutuneet luvut ja ehkä muitakin lukuja.

© www.raamattupiiri.fi