www.raamattupiiri.fi    

13. KAKSITOISTA KYSYMYSTÄ GALATALAISKIRJEESTÄ

Taustaa: Tämä osion saa jättää poiskin, mutta toisaalta olisi hyvä keskustella koko Galatalaiskirjeestä yhtenä kokonaisuutena. Osanottajat voivat vastata kysymyksiin myös kotonaan kirjallisesti ja keskustella sitten vastauksistaan raamattupiirissä.

KYSYMYKSET

 1. Mikä oli galatalaisten ongelma?
 2. Kuka saa määritellä, mitä evankeliumi on?
 3. Kuka saa perinnön, joka Aabrahamille luvattu: siunauksen, valtakunnan?
 4. Miten tullaan vanhurskaaksi?
 5. Mitä evankeliumi on?
 6. Miksi oikean ja väärän evankeliumin erottaminen on niin tärkeää?
 7. Miksi Raamattuun on kirjoitettu muutakin kuin evankeliumi, nimittäin laki?
 8. Mitä on kristityn vapaus ja mitä se ei ole?
 9. Miten Hengen hedelmä kasvaa kristityn elämässä?
 10. Miten lihan teot kasvavat ihmiselämässä?
 11. Mistä tiedän, olenko Jumalan lapsi?
 12. Mikä on Galatalaiskirjeen tärkein sanoma?

VASTAUKSET

 1. Mikä oli galatalaisten ongelma? Se että heille oli opetettu toista evankeliumia: että pelastumiseen mukamas tarvitaan muutakin kuin uskoa ja kastetta, nimittäin ympärileikkausta, juutalaisten juhlien noudattamista ja ym.
 2. Kuka saa määritellä, mitä evankeliumi on? Jeesus ja se jolle Jeesus on sen suoraan ilman välikäsiä ilmoittanut. Siis apostoli.
 3. Kuka saisi perinnön, joka Aabrahamille luvattu: siunauksen, valtakunnan? Se joka uskoo ja on kastettu. Se joka on vanhurskas.
 4. Miten tullaan vanhurskaaksi? Uskomalla evankeliumi ja ottamalla kaste Jeesuksen nimeen.
 5. Mitä evankeliumi on? Se on julistusta autuaasta vaihtokaupasta, missä syntinen antaa lain kirouksen Jeesukselle ja Jeesus antaa ristillä hankkimansa Aabrahamin siunauksen (vanhurskauden, valtakunnan, perinnön) syntiselle.
 6. Miksi oikean ja väärän evankeliumin erottaminen on niin tärkeää? Siksi että väärään evankeliumiin uskova on Jumalan kirouksen, ei siunauksen alla. Hän ei ole vanhurskas eikä peri Jumalan valtakuntaa?
 7. Miksi Raamattuun on kirjoitettu muutakin kuin evankeliumi, nimittäin laki? Laki sulkee ihmisen vankilaan, että Kristuksen tuoma vapaus hänelle kelpaisi.
 8. Mitä on kristityn vapaus ja mitä se ei ole? Se on vapautta lain tuomioista ja alkuvoimien orjuudesta, mutta se ei ole vapautta 10 käskystä ja rakkauden teoista.
 9. Miten Hengen hedelmä kasvaa kristityn elämässä? Se kasvaa, jos sydämen peltoon kylvetään Sanan siementä Raamatusta ja sakramenteista.
 10. Miten lihan teot kasvavat ihmiselämässä? Ne kasvavat, kun sydämen peltoon kylvetään himon siemeniä.
 11. Mistä tiedän, olenko Jumalan lapsi? Pyhästä Hengestä, joka rukoilee sisimmässäsi Taivaallista Isää. Ei ihmeistä, merkeistä eikä kokemuksista.
 12. Mikä on Galatalaiskirjeen tärkein sanoma? Että syntinen pelastuu yksin uskosta, yksin armosta, yksin Kristuksen kautta.

© www.raamattupiiri.fi