www.raamattupiiri.fi    

5. MARIA KOHTAA YLÖSNOUSSEEEN HERRAN

Teksti: Joh.20:11-18

11. Maria seisoi haudan ovella ja itki. Siinä itkiessään hän kurkisti hautaan 12. ja näki, että siinä, missä Jeesuksen ruumis oli ollut, istui kaksi valkopukuista enkeliä, toinen pääpuolessa ja toinen jalkopäässä. 13. Enkelit sanoivat hänelle: "Mitä itket, nainen?" Hän vastasi: "Minun Herrani on viety pois, enkä tiedä, minne hänet on pantu." 14. Tämän sanottuaan hän kääntyi ja näki Jeesuksen seisovan takanaan, mutta ei tajunnut, että se oli Jeesus. 15. Jeesus sanoi hänelle: "Mitä itket, nainen? Ketä sinä etsit?" Maria luuli Jeesusta puutarhuriksi ja sanoi: "Herra, jos sinä olet vienyt hänet täältä, niin sano, minne olet hänet pannut. Minä haen hänet pois." 16. Silloin Jeesus sanoi hänelle: "Maria." Maria kääntyi ja sanoi: "Rabbuuni!" – se on hepreaa ja merkitsee: opettajani. 17. Jeesus sanoi: "Älä koske minuun. Minä en vielä ole noussut Isän luo. Mene sinä viemään sanaa veljilleni ja sano heille, että minä nousen oman Isäni ja teidän Isänne luo, oman Jumalani ja teidän Jumalanne luo." 18. Magdalan Maria riensi opetuslasten luo ja ilmoitti: "Minä olen nähnyt Herran!" Sitten hän kertoi, mitä Herra oli hänelle sanonut.

Taustatietoa: Sana "rabbuuni" on voimakkaampi ja kunnioittavampi merkitykseltään, kuin sana rabbi (opettaja) ja sitä käytettiin myös Jumalasta puhuttaessa. Magdalan Maria kertoi varmaankin itse tämän tapauksen Johannekselle, joka liitti sen Jeesuksen elämänkertaan. Johannes kirjoitti evankeliuminsa viimeiseksi, noin 50 vuotta näiden tapausten jälkeen. Hän tahtoi kuvata sellaisia tapahtumia, mitkä muilta evankelistoilta olivat jääneet kertomatta.

Enkelit, jakeet 11-13

Maria ja Jeesus, jakeet 14-17a

Todistajan tehtävä, 17b-18

Da Vinci -koodi kysymykset

Lopuksi: Ylösnoussut Jeesus ilmestyi opetuslapsilleen monta kertaa 40 päivän kuluessa. Sitten hän nousi taivaaseen 500 seuraajansa silmien edessä, joista Magdalan Maria lienee ollut yksi. Apostolien teot 1:14 kertoo näin: "He (opetuslapset) pitivät kaikki yhtä ja rukoilivat lakkaamatta yhdessä joukkoonsa kuuluvien naisten sekä Jeesuksen äidin Marian ja Jeesuksen veljien kanssa." Näissä sanoissa näemme vielä viimeisen vilahduksen Magdalan Mariasta.

© www.raamattupiiri.fi