www.raamattupiiri.fi    

4. TYHJÄLLÄ HAUDALLA

Teksti 1: Luuk.24:1

Ensimmäisenä päivänä sapatin jälkeen naiset jo aamuvarhaisella menivät haudalle ja ottivat hankkimansa tuoksuöljyt mukaan.

Taustatietoa: Jeesuksen ruumis oli perjantaina jo kertaalleen voideltu, ja haudalle oli asetettu roomalaiset vartijat. Jos yhdistellään evankeliumien antamaa informaatiota, niin voidaan päätellä, että haudalle menivät Magdalan Maria, "se toinen Maria", Sebedeuksen poikien äiti Salome ja Johanna. Muut paitsi Magdalan Maria olivat vaimoja ja äitejä (toinen Maria ja Salome jopa opetuslasten äitejä). Kaikki neljä naista olivat kotoisin Galileasta.

Teksti 2: Matteus 28:2-4

2. Sapatin päätyttyä, viikon ensimmäisen päivän koittaessa, tulivat Magdalan Maria ja se toinen Maria katsomaan hautaa. Äkkiä maa alkoi vavahdella ja järistä, sillä Herran enkeli laskeutui taivaasta. Hän tuli haudalle, vieritti kiven pois ja istuutui sille. 3. Hän oli hohtava kuin salama ja hänen vaatteensa olivat valkeat kuin lumi. 4. Vartijat pelästyivät häntä niin, että alkoivat vapista ja kaatuivat maahan kuin kuolleet.

Teksti 3: Johannes 20:1-10

1. Sapatin mentyä, viikon ensimmäisenä päivänä Magdalan Maria tuli jo aamuhämärissä haudalle ja näki, että haudan suulta oli kivi siirretty pois. 2. Hän lähti juoksujalkaa kertomaan siitä Simon Pietarille ja sille opetuslapselle, joka oli Jeesukselle rakkain, ja sanoi heidät tavattuaan: "Ovat vieneet Herran pois haudasta, emmekä me tiedä, minne hänet on pantu." 3. Pietari ja se toinen opetuslapsi lähtivät heti juoksemaan haudalle. 4. Miehet menivät yhtä matkaa, mutta se toinen opetuslapsi juoksi Pietaria nopeammin ja ehti haudalle ensimmäisenä. 5. Hän kurkisti sisään ja näki käärinliinojen olevan siellä, mutta hän ei mennyt sisälle. 6. Simon Pietari tuli hänen perässään, meni hautaan ja katseli siellä olevia käärinliinoja. 7. Hän huomasi, että Jeesuksen kasvoja peittänyt hikiliina ei ollut käärinliinojen vieressä vaan erillään, omana käärönään. 8. Nyt tuli sisään myös se toinen opetuslapsi, joka oli ensimmäisenä saapunut haudalle, ja hän näki ja uskoi. 9. Vielä he näet eivät olleet ymmärtäneet, että kirjoitusten mukaan Jeesus oli nouseva kuolleista. 10. Opetuslapset lähtivät haudalta majapaikkaansa.

Taustatietoa: Evankeliumitekstejä vertailemalla voimme päätellä, että naiset läksivät haudalle yhdessä, mutta Magdalan Maria ehti sinne ensin (hän oli ilmeisesti nuorin joukosta). Maria ryntäsi opetuslasten luo ennen kuin muut naiset ehtivät tulla paikalle. Varmaan naisten mielessä oli käväissyt pelko, että Jeesuksen vihamiehet olivat saattaneet varastaa hänen ruumiinsa. Ruumiin häpäisyä pidettiin tuossa kulttuurissa kuolemaakin kauheampana rangaistuksena. "Se toinen opetuslapsi, jota Jeesus rakasti" tarkoittaa evankeliumin kirjoittajaa Johannesta itseään.

Maria, jakeet 1-2

Käärinliinat, jakeet 3-9

Ruumiin ylösnousemus

Da Vinci -koodi kysymykset

© www.raamattupiiri.fi