13. EPÄREHELLINEN ISÄ KOHTAA JEESUKSEN (Luuk. 19:1-10)
Taustaa: Israelin veronkerääjät eli publikaanit olivat ajanlaskumme alussa kuuluja epärehellisyydestään. Ensinnäkin he olivat miehitysvallan (roomalaisten) palveluksessa ja toiseksi he yleensä pistivät runsaasti rahaa omaankin taskuunsa. Jakeesta 7 näemme, miten epäsuosittu mies Sakkeus oli omassa kaupungissaan. Huomatkaa, että Jeesus kävi Jerikossa vain kerran, viikkoa ennen kuolemaansa.
1. Miettikää, mitä Sakkeuksen elämään oli ehkä vaikuttanut se, että hän oli lyhempi kuin muut (3b)?
- Miten ihminen voi päästä yli siitä, että häntä on lapsena tai nuorena kiusattu? 15
2. Miettikää, miksi Sakkeus oli valinnut itselleen nimenomaan veronkantajan ammatin?
- Mitä kaikkea vaadittiin mieheltä, joka yleni tuohon aikaan ja tuollaisen verotuskäytännön vallitessa suurehkon kaupungin verojohtajaksi (2b)? (Voiko helläsydäminen mies mielestänne menestyä tuollaisessa ammatissa? Perustelkaa mielipiteenne.)
3. Miten Sakkeus ehkä suhtautui siihen, että kaikki jerikolaiset halveksivat häntä (7)?
- Sakkeus oli luultavasti lähempänä viittäkymmentä, sillä johtavaan asemaan yleneminen vie aina aikaa. Hänellä oli siis jo isoja lapsia. Mitä lapset ehkä isänsä ammatista ajattelivat?
- Ihminen miettii usein viisikymppisenä uudelleen elämänsä arvot. Mitä luulette Sakkeuksen toivoneen loppuelämältään?
4. Yleensä veronkerääjät eivät tuohon aikaan olleet missään tekemissä uskovaisten kanssa. Miksi Sakkeus tahtoi nyt ehdottomasti nähdä Jeesuksen?
- Itseään kunnioittava mies ei koskaan juokse Lähi-idän kulttuurissa. Mitä se osoittaa, että Sakkeus käyttäytyi niin epäsovinnaisesti kuin jakeissa 3-4 kuvataan?
- Metsäviikunapuu voi kasvaa suureksi kuin tammi ja sen oksien joukkoon voi hyvin piiloutua. Mitä luulet, toivoiko Jerikon verojohtaja tulevansa nähdyksi puussa vai toivoiko hän pysyvänsä piilossa? Perustele vastauksesi.
5. Tämä oli siis Jeesuksen ensivisiitti Jerikoon. Mitä Sakkeus ehkä ajatteli, kun kuuli yhtäkkiä Jeesuksen suusta oman nimensä?
- Yhdessä syöminen oli juutalaisille ystävyyden merkki. Milloin Jeesus oli päättänyt, että hän menee Sakkeuksen luo kylään (5)?
6. Miten Sakkeus olisi ehkä reagoinut, jos Jeesus olisikin sanonut hänelle puun alta: "Jos muutat epärehellisen elämäntapasi, niin sitten voin tulla luoksesi kylään" (5)?
- Miten sinä reagoisit, jos joku sanoisi sinulle: "Jos muutut ensin hyväksi ihmiseksi, niin sitten tahdon olla ystäväsi"?
- Miksi ihmistä ei muuta se, että häntä käsketään muuttumaan?
7. Mikä kiire Jeesuksella tuossa tilanteessa oli (5)?
- Luuletteko, että Sakkeus tunsi itsensä noloksi laskeutuessaan puusta kaikkien nähden? Miksi, miksi ei (6)?
8. Mikä muutti yhtäkkiä Sakkeuksen sydämen (8)?
- Laskekaa, montako prosenttia suunnilleen jäi entisestä omaisuudesta Sakkeukselle käteen?
- Miten jerikolaiset ehkä suhtautuivat siihen, jos verojohtaja rakennutti omilla varoillaan köyhille lapsille koulun ja sen jälkeen kierteli vielä ihmisten ovilla maksamassa verovilppinsä nelinkertaisesti takaisin?
9. Milloin Sakkeus tuli mielestänne uskoon, mainitkaa jae?
- Miten Sakkeuksen perheen elämä muuttui, kun isä oli tullut uskoon?
- Sovella jae 10 omaan perheeseesi.
10. Mitä tapahtui sille rangaistukselle, jonka Jumala oli laissaan säätänyt varkaita varten?
- Mitä Sakkeus ehkä ajatteli kuullessaan viikon päästä Jeesuksen kuolleen ristillä ja nousseen sen jälkeen kuolleista?
Ilosanoma: Matkallaan Jerusalemiin ristiinnaulittavaksi Jeesus poikkesi Jerikoon nimenomaan Sakkeuksen tähden. Antaessaan Sakkeukselle synnit anteeksi hän tiesi, että hänen itsensä pitäisi kohta kantaa niiden rangaistus ristille. Syntien anteeksisaaminen oli Sakkeukselle ilmaista, mutta Jeesukselle se maksoi hänen henkensä.