www.raamattupiiri.fi    

13. EPÄREHELLINEN ISÄ KOHTAA JEESUKSEN (Luuk. 19:1-10)

Taustaa: Israelin veronkerääjät eli publikaanit olivat ajanlaskumme alussa kuuluja epärehellisyydestään. Ensinnäkin he olivat miehitysvallan (roomalaisten) palveluksessa ja toiseksi he yleensä pistivät runsaasti rahaa omaankin taskuunsa. Jakeesta 7 näemme, miten epäsuosittu mies Sakkeus oli omassa kaupungissaan. Huomatkaa, että Jeesus kävi Jerikossa vain kerran, viikkoa ennen kuolemaansa.

1. Miettikää, mitä Sakkeuksen elämään oli ehkä vaikuttanut se, että hän oli lyhempi kuin muut (3b)?

2. Miettikää, miksi Sakkeus oli valinnut itselleen nimenomaan veronkantajan ammatin?

3. Miten Sakkeus ehkä suhtautui siihen, että kaikki jerikolaiset halveksivat häntä (7)?

4. Yleensä veronkerääjät eivät tuohon aikaan olleet missään tekemissä uskovaisten kanssa. Miksi Sakkeus tahtoi nyt ehdottomasti nähdä Jeesuksen?

5. Tämä oli siis Jeesuksen ensivisiitti Jerikoon. Mitä Sakkeus ehkä ajatteli, kun kuuli yhtäkkiä Jeesuksen suusta oman nimensä?

6. Miten Sakkeus olisi ehkä reagoinut, jos Jeesus olisikin sanonut hänelle puun alta: "Jos muutat epärehellisen elämäntapasi, niin sitten voin tulla luoksesi kylään" (5)?

7. Mikä kiire Jeesuksella tuossa tilanteessa oli (5)?

8. Mikä muutti yhtäkkiä Sakkeuksen sydämen (8)?

9. Milloin Sakkeus tuli mielestänne uskoon, mainitkaa jae?

10. Mitä tapahtui sille rangaistukselle, jonka Jumala oli laissaan säätänyt varkaita varten?

Ilosanoma: Matkallaan Jerusalemiin ristiinnaulittavaksi Jeesus poikkesi Jerikoon nimenomaan Sakkeuksen tähden. Antaessaan Sakkeukselle synnit anteeksi hän tiesi, että hänen itsensä pitäisi kohta kantaa niiden rangaistus ristille. Syntien anteeksisaaminen oli Sakkeukselle ilmaista, mutta Jeesukselle se maksoi hänen henkensä.

© www.raamattupiiri.fi