www.raamattupiiri.fi    

1. MIES, NAINEN JA PARATIISI (1. Moos. 1:26-28 ja 2:7-25)

Jakeet 1:26-28

Jakeet 2:7-9. Maa kuuluu hepreaksi "adama" ja ihminen "adam". Ks. jae 7 molemmista käännöksistä. Sana Eden tarkoittaa onnen maata ja viittaa johonkin todelliseen maantieteelliseen paikkaan tällä telluksella.

Jakeet 10-17.

Jakeet 18-20. Nimittäminen on Raamatussa tärkeä asia. Se osoittaa auktoriteettiaseman, kuka on kenenkin "pää".

Jakeet 18, 21-25. Jakeessa 18 esiintyvää heprean sanaa apu, e??er, käytetään Jumalan avusta puhuttaessa. Sana kumppani tarkoittaa kirjaimellisesti "vastakappaletta". Adam sai antaa nimen naiselle, kuten sitä ennen eläimille. Se osoittaa, että jo paratiisissa sukupuolten välillä oli järjestys: Mies on vaimon pää, kuten Jumala on Kristuksen pää (1. Kor. 11:3). Nainen = "issa" = "miehetär".

Ilosanoma: Avioliittoa Jumala käyttää esimerkkinä kuvatessaan omaa suhdettaan kansaansa. Hän on sulhanen/ aviomies, ja Israel/ seurakunta on hänen morsiamensa. Herran rakkaus morsiameensa oli niin suuri, että hän suostui kuolemaan tämän puolesta (Ef. 5:25-27). Raamattu päättyy kuvaukseen Karitsan häistä, missä nämä kaksi tulevat lopullisesti "yhdeksi lihaksi", ja heidän onnensa jatkuu iankaikkisesta iankaikkiseen.

© www.raamattupiiri.fi