www.raamattupiiri.fi    

TOISEN SAMUELIN KIRJAN HENKILÖT AAKKOSJÄRJESTYKSESSÄ

ABJATAR/EBJATAR
Ylimmäinen pappi, Eelin sukua.
ABIGAIL
Daavidin isosisko äidin puolelta. Serujan kokosisko. Amasan äiti. (1. Aik. 2:16-17).
ABISAI
Daavidin isosisko Serujan poika. Joabin ja Asaelin veli.
ABNER
Saulin ja myöhemmin hänen poikansa Isbosetin sotapäällikkö, jonka Joab murhasi. Abner oli myös Saulin serkku.
ABSALOM
Daavidin 3. vanhin poika, jonka äiti oli pakanaprinsessa Maaka. Absalom kosti sisarensa raiskauksen, läksi maanpakoon, palasi Jerusalemiin ja nousi kapinaan isäänsä vastaan. Kuoli taistelussa Joabin surmaamana.
ADONIA
Daavidin 4. vanhin poika, syntynyt Hebronissa. Tavoitteli kruunua 1. Kuningasten kirjan alussa.
AHIMAAS
pappi Sadokin poika, joka toimi viestinviejänä Absalomin kapinan aikaan.
AHITOFEL
Daavidin ystävä ja neuvonantaja, Israelin viisain mies, Batseban isoisä. Kääntyi Daavidia vastaan Absalomin puolelle.
AMASA
Daavidin sisaren Abigailin poika, jonka Absalom nimitti sotapäällikökseen. Häntä ei mainita Daavidin sankarien yhteydessä, joten hän ei ollut kokenut soturi.
AMNON
Daavidin vanhin poika. Syntynyt Hebronissa isän ollessa n. 30-vuotias.
ASAEL
Daavidin isonsiskon Serujan poika. Joabin ja Abisain veli. Abner, Saulin ja hänen poikansa sotapäällikkö, tappoi Asaelin taistelussa.
BARSILLAI
Vanha ja varakas tilanomistaja, joka ruokki Daavidia tämän paetessa Absalomia.
BENAJA
Daavidin ulkomaalaisen henkivartiokaartin, kreettien ja pleettien, päällikkö, joka kuului Juudan sukukuntaan. Hänet mainitaan myös yhtenä Daavidin kolmesta urheimmasta sankarista.
EBJATAR/ABJATAR
Ylimmäinen pappi, Eelin sukua. Liittyi Daavidiin pian tämän paettua Saulin hovista ja palveli häntä viisi vuosikymmentä. Saul tappoi kaikki Ebjatarin sukulaiset. Ebjatarilla oli poika nimeltä Jonatan.
GAD
Daavidin 1. profeetta, joka liittyi häneen jo sissivuosina.
HANUN
Ammonilaisten kuningas, joka häpäisi Daavidin lähettiläät. Hanunin isä Nahas oli ollut Daavidin liittolainen.
HUSAI
"Kuninkaan ystävä", joka pysyi Daavidille uskollisena. Soluttautui Absalomin hoviin vakoilemaan tilannetta.
ISBOSET
Saulin neljäs poika, ainoa joka jäi eloon isänsä kuoleman jälkeen. Israelin kuninkaana 2-7 vuotta. Aikakirjoissa häntä kutsutaan myös Isbaaliksi. 1. Aik. 8:33.
ITTAI
Ulkomaalainen upseeri ja Daavidin uskollisin kannattaja. Kotoisin Gatista, samasta filistealaisten kaupungista kuin Goljatkin. Ittai oli jostain syystä joutunut pakenemaan maastaan 600 soturinsa kanssa.
JOAB
Daavidin isonsiskon Serujan poika. Abisain ja Asaelin isoveli. Daavidin armeijan komentaja Jerusalemin valloituksesta lähtien.
JONADAB
Daavidin veljenpoika, Absalomin kaveri. Asui hovissa.
JONATAN
Kaksi henkilöä: 1) Daavidin sydänystävä, Saulin poika, joka kuoli sodassa isänsä kanssa. 2) Pappi Ebjatarin/Abjatarin poika.
KILAB
Daavidin toinen poika, josta ei koskaan mainita muuta kuin nimi. Hän siis ilmeisesti kuoli nuorena eikä osallistunut kruunun tavoitteluun. Aikakirjoissa häntä nimitetään Danieliksi.
MAKIR
Varsinainen laupias samarialainen. Asui Jordanin takana. Elätti ensin Jonatanin rampaa poikaa Mefibosetia silloin, kun kukaan muu ei tästä huolehtinut. Myöhemmin auttoi Daavidia ja tämän suurta seuruetta, kun nämä olivat Absalomia paossa.
MEFIBOSET
Jonatanin poika, joka oli viisivuotias isänsä kuollessa ja vammautuessaan. Kun Mefiboset oli kahdentoista, hänen setänsä menetti Israelin kuninkuuden. Sen jälkeen poika joutui elämään Makir-nimisen hyväntekijän armopalojen varassa. Daavid oli luvannut Jonatanille, ettei vahingoittaisi tämän jälkeläisiä. Siksi Daavid etsi Mefibosetin käsiinsä ja adoptoi perheensä jäseneksi.
MIKAL
Saulin tytär, Daavidin nuoruuden rakkaus ja ensimmäinen vaimo. Saul pakotti Mikalin avioliittoon toisen miehen (Paltielin) kanssa. Daavid vaati hänet takaisin päästyään kuninkaaksi.
NAHAS
Ammonilaisten kuningas, Daavidin ystävä, kelvottoman Hanunin isä.
NATAN
Kaksi henkilöä: 1) Daavidin 2. profeetta. 2) Daavidin ja Batseban poika, joka esiintyy Luukkaan sukuluettelossa. Yleensä häntä pidetään Marian esi-isänä.
SADOK
Pappina Daavidin aikaan, yhdessä Ebjatarin kanssa. Salomo teki hänestä ylimmäisen papin.
SAMMUA
Daavidin poika, Batseban ensimmäinen lapsi, joka kuoli vauvana.
SEBA
Benjaminilainen mies, joka sai Israelin 10 heimoa yllytetyksi vielä viimeiseen sotaan Daavidia vastaan. Luku 20.
SERUJA
Daavidin isosisko, huomattavasti vanhempi veljeään. Heillä oli sama äiti, mutta eri isä. Seruja oli vahva nainen, jonka poikia kutsuttiin aina äitinsä nimellä. Joab, Abisai ja Asael olivat Serujan poikia. He olivat suunnilleen samanikäisiä Daavidin kanssa. (Ks. 1. Aik. 2:16-17).
SIBA
Saulin palvelija, joka piti huolta isäntänsä tiluksista tämän kuoltua. Menetti tämän omaisuuden Mefibosetille, Saulin pojanpojalle. Asettui Absalomin kapinassa Daavidin puolelle.
SIMEI
Saulin sukulainen, joka heitteli kiviä ja kirouksia Daavidin niskaan tämän paetessa Absalomia.
TAMAR
Daavidin tytär, jonka hänen velipuolensa Amnon raiskasi.
URIA
Daavidin upseeri, Batseban 1. aviomies.

© www.raamattupiiri.fi