www.raamattupiiri.fi    

49. DAAVID PALAA JERUSALEMIIN (2. Samuel 19)

Taustaa: Daavid on Mahanaimissa, Jordanin takana. Nyt hänen poikansa Absalom on kuollut taistelussa isäänsä vastaan. Jae 1 (vanhan käännöksen 18:33) kuvaa ehkä kauheinta hetkeä Daavidin elämässä.

Jakeet 1-5. Seuraamme tässä uuden käännöksen jaejakoa, joka on ilmoitettu suluissa vanhassa käännöksessä*.

Jakeet 6-9. Daavid oli pyytänyt päälliköiltään, etteivät he tappaisi Absalomia. Joabkin oli kuullut sen pyynnön.

Jakeet 9b-13. Tässä on kysymys niistä miehistä, jotka olivat asettuneet kapinassa Absalomin puolelle.

Jae 17:25 ja 19:14-16. Daavidilla oli toinenkin isosiskopuoli (sama äiti, eri isä), nimeltään Abigail, jonka poika tämä Amasa oli. Amasan nimeä ei esiinny Daavidin sankarien luetteloissa.

Jakeet 17-21. Benjaminilainen Simei oli kironnut ja kivittänyt Daavidia, kun tämä oli paennut Jerusalemista.

Jakeet 22-24. Abisai oli Daavidin siskonpoika, pitkäaikainen upseeri ja Joabin veli. Hän oli ehdottanut Simein surmaamista jo menomatkalla.

Jakeet 25-31. Siba oli Jonatanin pojan Mefibosetin palvelija, joka oli auttanut Daavidia pakomatkan alussa. Hän oli väittänyt, että Mefiboset jäi Jerusalemiin päästäkseen kuninkaaksi.

Jakeet 32-40

Jakeet 41-44

Lopuksi: Tuhat vuotta myöhemmin toivotettiin Daavidin Poika tervetulleeksi Jerusalemiin hoosianna-huutojen säestyksellä. Häneen suhtauduttiin kuten Daavidiin: ensin huudettiin hurraata, sitten huudettiin ristille. Molemmat antoivat takinkääntäjille heidän petollisuutensa anteeksi, Jeesus täydellisesti, Daavid, kuten tulemme näkemään, vajavaisesti.

© www.raamattupiiri.fi