www.raamattupiiri.fi    

48. ABSALOMIN TRAAGINEN LOPPU (2. Samuel 18)

Taustaa: Daavid oli paennut poikaansa Jordanin taakse Mahanaimiin. Syttyi sota, jonka molemmilla puolilla taistelivat Daavidin armeijan sotilaat. Kuninkaan luo oli tässä vaiheessa kerääntynyt 3000 miestä. (Tiedämme sen siitä, että hänellä oli vain kolme tuhannenpäämiestä johtamassa joukkojaan, ks. jae 2). Absalomin armeija oli moninkertainen siihen verrattuna (17:1). Daavid aavisti, että jos Absalom voittaisi, hän ja hänen muut poikansa menettäisivät henkensä.

Jakeet 1-5. Joab oli Daavidin sisarenpoika hänen armeijansa komentaja. Abisai oli Joabin veli. Ittai oli filistealainen soturi, joka oli siirtynyt 500 soturinsa kanssa Daavidin joukkoihin.

Jakeet 6-8. Sotatannerta sanotaan tekstissämme "Efraimin metsäksi". Efraimin heimon alue sijaitsi kuitenkin Jordanin länsipuolella, ja tämä taistelu käytiin sen itäpuolella.

Jakeet 9-16. Tiedämme, että Absalomilla oli harvinaisen paksu tukka, jonka hän leikkautti vain kerran vuodessa.

Jae 13 luetaan molemmista käännöksistä.

Jakeet 17-18. Vain rosvot haudattiin Israelissa kuoppaan heittämällä. Absalomin muistomerkki seisoi Jerusalemin kupeessa vielä ajanlaskumme alussa, joten Jeesuskin varmasti näki sen. (Nykyinen Absalomin hauta Jerusalemissa ei ole aito.)

Jakeet 19-23. Ahimaas oli ylipappi Sadokin poika ja toinen niistä miehistä, jotka olivat piiloutuneet kaivoon ja toimittaneet Daavidille viestin tämän ensimmäiseen yöpymispaikkaan.

Jakeet 24-32

Lopuksi: Sota voitettiin ja tuho vältettiin, mutta tämän ilosanoman hintana oli kuninkaan pojan kuolema. Luku 18 on Vanhan testamentin kaunein ja traagisin kuvaus isänrakkaudesta. Juuri näin Taivaallinen Isä rakastaa sinua ja myös sitä läheistä, jonka tähden sinä huolta kannat. Voit rukoilla, että rakkaasi saisi tilaisuuden parannuksen tekoon vaikka viimeisellä hetkellään, kuten Absalom sai.

© www.raamattupiiri.fi