www.raamattupiiri.fi    

47. ABSALOMIN NEUVONANTAJAT (2. Samuel 17 ja Psalmi 22:1-20)

Taustaa: Absalom oli noussut kapinaan isäänsä vastaan, ja tämän 12000 valiosoturia olivat menneet hänen puolelleen (1). Pakenevalla Daavidilla oli turvanaan vain henkivartiokaartinsa ja filistealaisen Ittain soturit, ehkä yhteensä tuhatkunta miestä. Absalom ei ollut mikään kokenut sotapäällikkö, ja siksi hän tarvitsi hyviä neuvoja. Ahitofel oli ollut Daavidin ystävä ja neuvonantaja, jota pidettiin maan viisaimpana miehenä. Kapinassa hän oli siirtynyt Absalomin puolelle.

Jakeet 1-3

Jakeet 4-10. Jae 8 luetaan molemmista käännöksistä. Husai oli Daavidin ystävä, jonka tämä oli lähettänyt vakoojaksi palatsiin.

Jakeet 11-14. Sanonta "Danista Bersebaan" tarkoittaa Suomeen sovellettuna "Utsjoelta Hankoon".

Jakeet 15-20. Oli sen päivän ilta, kun Daavid oli paennut Jerusalemista. Bahurim sijaitsi Öljymäen itärinteellä. Absalomin marssiessa Jerusalemiin ylipappien pojat olivat jättäytyneet muurien ulkopuolelle päästäkseen liikkumaan vapaammin. Rogelin lähde sijaitsi vain 300 m kaupunginportin eteläpuolella.

Jakeet 21-23

Jakeet 24-29. Katsokaa kartalta Mahanaim Jordanin itäpuolella. Jordanin kahlaamolta Mahanaimiin oli melkein 70 km matka.

Psalmi 22:1-9. Mahdollisesti Daavid on kirjoittanut nämä jakeet paetessaan poikaansa Absalomia. Milloin muulloin hänen vaatteitaan olisi jaettu kuin silloin, kun Absalomin sotilaat valtasivat hänen linnansa, ks. jae 19. Jeesuskin lainasi Psalmin 22 alkua ristillä riippuessaan.

Psalmi 22:10-20. Luetaan jae 17 myös Kansan Raamatusta.

Lopuksi: Jollei Daavid olisi kokenut tätä tuskaa, ei hän olisi osannut kirjoittaa tätä psalmiakaan. Hänen suurin elämäntehtävänsä olikin ehkä se, että hän sai olla sepittämässä sanoja Poikansa suuhun – myös sitä tilannetta varten, kun tämä roikkui ristillä. Tästä tehtävästä Daavid ei kuitenkaan mitään tiennyt paetessaan tuska sydämessään rakasta poikaansa Absalomia.

© www.raamattupiiri.fi