www.raamattupiiri.fi    

46. DAAVID PAKOMATKALLA (2. Samuel 16 ja Psalmi 3)

Taustaa: Daavidin vanhin poika Absalom oli noussut kapinaan isäänsä vastaan ja huudattanut itsensä kuninkaaksi. Daavidin täytyi paeta kiireesti Jerusalemista perheensä kanssa ilman aaseja ja ajopelejä. Batseban nuorimmat pojat olivat vielä pieniä. Matkaa Jerusalemista Jordanille kertyy noin 35 km vuoristoista alamäkeä. Muistamme, että Mefiboset oli Jonatanin ontuva poika ja Siba hänen pehtorinsa, joka hoiti hänen maatilaansa. Toistakymmentä vuotta aikaisemmin Daavid oli kutsunut Mefibosetin hoviinsa asumaan ja palauttanut hänelle hänen isoisänsä Saulin omaisuuden

Jakeet 1-4

Jakeet 5-8 ja 13. Bahurim sijaitsi Öljymäen itärinteellä.

Jakeet 9-12. Abisai oli Daavidin sisarenpoika ja armeijan komentaja Joabin veli.

Jakeet 14-19. Husai oli Daavidin ystävä. Hän olisi halunnut lähteä kuninkaan mukana pakoon, mutta tämä oli lähettänyt hänet linnaansa vakoilijaksi.

Jakeet 20-23. Mooseksen laki sanoo: "Kukaan ei saa ottaa vaimokseen äitipuoltaan eikä maata isänsä vaimon kanssa" (5. Moos. 22:30). Profeetta Natan oli ennustanut, että joku kuninkaan perheenjäsen tekisi saman synnin kuin Daavid, ja vielä kirkkaassa päivänvalossa (12:11-12).

Psalmi 3:1-4. Tämän psalmin Daavid sepitti paetessaan Absalomia, mahdollisesti juuri pakomatkansa ensimmäisenä yönä.

Ps. 3:5-7. Daavid joutui yöpymään joukkoineen Jordanin rannalla paljaalla maalla.

Ps. 3:8-9

Ilosanoma: Ristin juurella Jeesusta pilkattiin samalla tavalla kuin Daavidia hänen pakomatkallaan. Molempien viholliset väittivät, että Jumalakin oli heidät hylännyt eikä enää auttaisi heitä. Daavidin kohdalla se pilkkaajat olivat väärässä, mutta Jeesuksen kohdalla oikeassa. Jumalan hylkäämäksi tuleminen oli se hinta, jonka Vapahtaja joutui maksamaan siitä, ettei sinua ja minua tarvitse hylätä kadotukseen syntiemme tähden.

© www.raamattupiiri.fi