www.raamattupiiri.fi    

45. ABSALOMIN KAPINA (2. Samuel 15)

Taustaa: Absalom oli surmannut veljensä, joka oli raiskannut hänen sisarensa. Sen jälkeen hän oli paennut pakanäitinsä kotiin Gesurin hoviin ja viipynyt siellä kolme vuotta. Lopulta saatiin aikaiseksi jonkinlainen sopu isän ja pojan välille. Absalom oli komea prinssi, iältään 30-40 vuoden väliltä. Hänen isänsä oli kuusikymppinen, vanheneva mies.

Jae 1. Hevoset olivat uusinta uutta Israelissa. Daavid ei hankkinut niitä koskaan, vaan tyytyi ratsastamaan muulilla.

Jakeet 2-6. Absalom oli nyt vanhin elossa oleva Daavidin poika. Pyrkiessään tuomariksi hän pyrki myös kuninkaaksi, sillä kuningas oli Israelin ylin tuomari.

Jakeet 7-12. Absalom oli palannut mummolastaan Gesurista kuusi vuotta aikaisemmin.

Jakeet 13-16. Pakoon lähtivät Daavidin mukana hänen kymmenkunta vaimoaan ja suuri lapsilaumansa, mm. Batseba kolmen pienen poikansa kanssa.

Jakeet 17-22. Kreetit ja pleetit olivat Daavidin ulkomaalaisia henkivartijoita. Ittai oli filistealainen, kotoisin Gatista. Hän oli joutunut hiljakkoin pakenemaan kotikaupungistaan perheensä ja 600 sotilaan kanssa.

Jakeet 23-29. Herran arkku oli Israelin armonväline. Se oli ryöstetty kerran, kun Eelin pojat olivat vieneet sen sotatantereelle (1. Sam. 4-6). Muistamme myös, miten suuren ilon vallassa Daavid oli tuonut arkun Jerusalemiin.

Jakeet 30-37. Ahitofel oli siis Daavidin neuvonantaja ja maan viisain mies. Husai oli ollut hovissa virkanimityksellä "kuninkaan ystävä" (1. Aik. 27:33).

Lopuksi: Tässäkin tilanteessa Daavid oli Jeesuksen ennakkokuva. Myös Jeesus kulki viimeisenä iltanaan Kidronin puron poikki ja ylös Öljymäen rinnettä mennessään rukoilemaan Getsemanen puutarhaan, pidätyspaikkaansa. (Joh. 18:1-). Daavidin petti hänen rakas poikansa, Jeesuksen myi hänen rakas opetuslapsensa. Molempien elämässä tapahtui kuitenkin Jumalan hyvä suunnitelma – myös sen pahan kautta, mitä heille tapahtui. Tämän totuuden me saamme soveltaa myös omaan elämäämme.

© www.raamattupiiri.fi