www.raamattupiiri.fi    

43. TUSKA LAPSISTA ALKAA (2. Samuel 13)

Taustaa: Daavid oli siis jo yli 50-vuotias. Hänen vanhinta poikaansa Amnonia pidettiin yleisesti kruununperijänä. Amnon oli syntynyt Hebronissa ja oli nyt parikymppinen nuorukainen. Hänen velipuolensa Absalom oli häntä muutaman vuoden nuorempi ja Tamar vielä teini-ikäinen tyttönen. Huomatkaa, että sisarusavioliitot oli kielletty Mooseksen laissa, mutta poikkeuksia löytyy ajalta, jolloin lakia ei vielä ollut annettu: esim. Abraham ja Saara. Huom. Tämä raamattupiiri ei onnistu, jolleivät osanottajat osaa erottaa toisistaan Amnonin ja Absalomin nimeä.

Jakeet 1-7. Daavidin sukulaiset pyörivät koko ajan hovissa. Jonadab, Daavidin veljenpoika, oli siis Amnonin, Absalomin ja Tamarin serkku.

Jakeet 8-14. Huomatkaa, että morsiamen neitsyys oli Raamatun maailmassa naimisiin pääsemisen ehto (jollei ollut kysymys leskestä).

Jakeet 15-17

Jakeet 18-22. Raiskauksesta Mooseksen laki säätää, että miehen on joko maksettava tytön isälle morsiamen hinta tai mentävä tämän kanssa naimisiin (5. Moos. 22:28-29).

Jakeet 23-27. Absalomin ja Tamarin äiti oli Gesur-nimisen pienen kuningaskunnan pakanaprinsessa.

Jakeet 28-29. Keritsijäiset tehtiin talkootyönä ja niiden jälkeen pidettiin aina iloinen juhla.

Jakeet 30-36. Muistamme, että profeetta Natan oli ennustanut miekasta, joka ei koskaan väistyisi Daavidin suvun päältä. Vrt. 2. Sam. 12:10.

Jakeet 37-39. Absalom pakeni mummolaansa Gesuriin, Galilean järven itäpuolelle. Huomatkaa, että hän oli nyt vanhin Daavidin elossa olevista pojista.

Lopuksi: Emme voi tietää, mitä Amnonin sydämessä oli näiden kahden vuoden aikana tapahtunut. Voimme vain toivoa, että hän olisi katunut syntejään ennen osallistumistaan noihin kohtalokkaisiin keritsijäisiin. Daavid oli lyöty mies, mutta hänellä oli surunsa keskellä rinnallaan Herra, jolle hän voi aina purkaa tuskaansa. Vaikkapa näin: "Minun sydämeni pakahtuu tuskasta; päästä minut ahdistuksistani. Katso minun kurjuuttani ja vaivaani, anna kaikki minun syntini anteeksi" (Ps. 25:17-18).

© www.raamattupiiri.fi