www.raamattupiiri.fi    

39. DAAVIDIN KATUMUS (2. Samuel 11:26-12:1-13 ja Psalmi 51)

Taustaa: Daavid oli vietellyt rintamalla taistelevan upseerinsa vaimon Batseban, joka oli tullut raskaaksi. Sen jälkeen Daavid oli käskenyt sotapäällikkönsä Joabin järjestää asiat niin, että aviomies kaatuisi sodassa. Skandaali oli tihkunut koko kansan tietoon niiltä palvelijoilta, jotka olivat kulkeneet viestinviejinä Daavidin linnan ja Batseban kodin välillä.

Alustava kysymys: Daavid kuvaa Psalmissa 32:3-4 tunnelmiaan siltä ajalta, kun hän ei vielä myöntänyt tehneensä mitään syntiä: "Niin kauan kuin minä vaikenin synnistäni, ruumiini riutui ja kuihtui. Päivät päästään minä huusin tuskassani. Öin ja päivin kätesi painoi minua raskaana. Minun elämänvoimani haihtui niin kuin kosteus kesän helteessä."

Jakeet 11:26-27. Suruaika miehen kuoleman johdosta kesti noin kuukauden päivät.

Jakeet 12:1-6. Edellisestä on kulunut vähintään yhdeksän kuukautta, koska Batseban lapsi on jo ehtinyt syntyä. Aikaisemmin Natan oli ennustanut Daavidille tämän iankaikkisesta valtaistuimesta. Nyt sama profeetta raportoi kuninkaalle – joka oli myös maan ylin tuomari – muka tuntemastaan miehestä, joka oli tehnyt naapurilleen suuren vääryyden.

Jakeet 12:7-9

Jakeet 10-12

Jae 12:13. Suoraan suomennettuna Natan sanoo, että Herra on "siirtänyt pois" Daavidin synnit.

Psalmi 51:1-8

Psalmi 51:9-16. Iisoppi on tupsupäinen ruoko, jonka avulla papit vihmoivat uhriverta alttarille.

Lopuksi: "Herra siirtää nyt pois sinun syntisi, eikä sinun tarvitse kuolla", lupasi Natan Daavidille. Daavidin ei tarvinnut kuolla, koska Jumalan Karitsa kuoli hänen puolestaan. Herra oli siirtänyt hänen syntinsä – ja niin hän siirtää sinunkin syntisi – ristinpuulla riippuvan Jeesuksen päälle.

© www.raamattupiiri.fi