www.raamattupiiri.fi    

36. DAAVID LUO SUURVALLAN — MEFIBOSET (2. Samuel 8 ja 9)

Taustaa: Pitäkää kartta esillä tässä raamattupiirissä. 8. luku sisältää yhteenvedon Daavidin sodista. Nämä sodat on käyty ennen edellistä lukua, jossa Daavid oli päässyt rauhaan kaikista vihollisistaan. Herra oli luvannut jo Abrahamille alueen, joka ulottuisi Eufratilta Egyptin rajajoelle, ja nyt Daavid valloitti suunnilleen tuon alueen. Asukkaat saivat jäädä kotimaahansa, mutta joutuivat maksamaan veroja Israelille. Aikalaishistoriaan verrattuna Daavidin sodat eivät olleet mitenkään poikkeuksellisen julmia, pikemminkin päinvastoin.

Jakeet 8:1-2. Katsokaa kartalta Filistea ja Moab.

Jakeet 8:3-6. Katsokaa kartalta Soba ja Damaskos. Aramealainen = syyrialainen

Jakeet 8:7-12. Katsokaa kartalta Hamat

Jakeet 8:13-14

Jakeet 8:15-18. Daavidin poikia kutsutaan vastaavassa Aikakirjan kohdassa neuvosmiehiksi. Varsinaisina pappeinahan saivat toimia vain Aaronin jälkeläiset.

Jae 4:4. Isänsä kuollessa Mefiboset oli ollut 5 v. Sen jälkeen hän oli oleskellut setänsä Isbosetin luona Mahanaimissa, Jordanin takana. Isbosetin kuollessa hän oli ollut 12 v.

Jakeet 9:1-5, 12a. Mefiboset oli nyt vähintään 25-vuotias nuori mies. Setänsä Isbosetin murhan jälkeen hän oli elänyt hyväntekijänsä armoilla Jordanin takana. Tuohon aikaan saattoi tapahtua, että uuden dynastian ensimmäinen kuningas hävitti edeltäjänsä suvun.

Jakeet 9:6-8. Samassa pöydässä syöminen osoitti, että Daavid tahtoi kohdella Jonatanin poikaa samalla tavalla kuin omia poikiaan.

Jakeet 9:9-13

Lopuksi: Jeesus kohtelee meitä samalla tavalla kuin Daavid kohteli Mefibosetia: ei unohda (kasteen)liittoaan, etsii meidät käsiinsä voidakseen osoittaa rakkauttaan, antaa perinnön, kutsuu ruokapöytäänsä eli ehtoollispöytään – vaikka emme olisi laisinkaan näiden lahjojen arvoisia.

© www.raamattupiiri.fi