www.raamattupiiri.fi    

35. HERRAN LUPAUS DAAVIDILLE (2. Samuel 7)

Taustaa: Tämä luku sisältää yhden tärkeimmistä Messias-ennustuksista koko Vanhassa testamentissa. Liiton arkku, Herran valtaistuin kansansa keskellä ja syntien sovittamisen paikka, oli nyt sijoitettu telttaan Daavidin palatsin pihalle. Siellä jumalanpalvelusta toimitti pappi Abjatar. Gibeonin kukkulalle oli pystytetty vanha ilmestysmaja tai sen replika. Siellä jumalanpalvelusta toimitti pappi Sadok. Nämä olivat hyvin vaatimattomia pyhäkköjä verrattuna naapurimaiden temppeleihin.

5. Moos. 12:10,13-14

Jakeet 7:1-3. Profeetta Natan mainitaan nyt ensimmäistä kertaa.

Jakeet 4-7

Jakeet 8-11a

Jakeet 11b-12 ja 16. Sanalla "huone" on hepreassa kolme merkitystä: tavallinen huone, temppeli ja suku. Jakeet 5 ja 11 voitaisiin siis kääntää: sinäkö rakentaisit minulle huoneen – ei, minä rakennan sinulle huoneen. Ikuista kuningaskuntaa ei maailmanhistoria tunne.

Jakeet 13-15

Jakeita 13-16 pidetään VT:n tärkeimpänä Messias-ennustuksena. Mitä ne paljastavat meille Daavidin pojasta, Jeesuksesta?

Jakeet 18-21

Jakeet 22-24

Jakeet 25-29

Lopuksi: Jouluevankeliumissa sanotaan vanhan käännöksen mukaan, että Joosef oli "Daavidin huonetta ja sukua" (Luuk. 2:4). Luukas siis viittasi noilla sanoilla Jumalan Daavidille antamaan lupaukseen. Jeesus oli Daavidin poika ja samalla myös Jumalan Poika. Hän istuu nyt Kuninkaana iankaikkisella valtaistuimella taivaassa, Isänsä oikealla puolella, ja rukoilee omiensa puolesta.

© www.raamattupiiri.fi