www.raamattupiiri.fi    

34. KAKSI FILISTEALAISSOTAA JA ARKKU TUODAAN JERUSALEMIIN (2. Samuel 5:17-6:23)

Taustaa: Seuraavaksi Samuelin kirjoissa kerrotaan Daavidin kahdesta ensimmäisestä sodasta Israelin kuninkaana. Daavid oli taistellut filistealaisia vastaan Saulin joukoissa, mutta ollut sen jälkeen myös heidän liittolaisensa. Daavidin päästyä koko Israelin kuninkaaksi Filistean ruhtinaat huomasivat vaaran ja päättivät ryhtyä taistelemaan häntä vastaan. Aikakirjojen mukaan he tekivät ensin ryöstöretkiä Refaimin laaksoon Jerusalemin eteläpuolelle.

Jakeet 5:17-21

Jakeet 5:22-25/24*. Katsokaa kartalta Geba ja Geser. Aikakirjat kutsuvat Gebaa Gibeoniksi. Balsamipuu on melko lyhyt, kasvaa enintään 4 m korkuiseksi, ja siitä saadaan balsamia eli tuoksuvaa pihkaa.

Jakeet 6:1-5. Tämä tapaus on kerrottu tarkemmin 1. Aik. 13:1-14. Daavid tiesi, että Herra oli Israelin varsinainen kuningas. Siksi hän halusi tuoda heti ensimmäiseksi "Herran valtaistuimen" Jerusalemiin. Arkku oli myös Israelin armonväline; paikka jossa synnit sovitettiin ja Herra kohdattiin. Sitä oli säilytetty Abinadabin yksityiskodissa Baalassa eli Kirjat Jearimissa yli puoli vuosisataa: koko Samuelin ja Saulin hallitusajan.

Jakeet 6:6-8. Mooseksen laissa oli annettu tarkat ohjeet arkun kuljettamista varten. Pappien piti kantaa sitä korennoilla eikä kukaan saanut koskea siihen kuolemanrangaistuksen uhalla (2. Moos. 25:14).

Jakeet 6:9-11

Jakeet 6:12-15. 1. Aikakirja kertoo, että mukana oli nyt 882 pappia ja leeviläistä. Daavid sanoi heille: "Koska te ette viime kerralla olleet mukanamme, niin Herra, meidän Jumalamme, löi meitä. Emme osanneet lähestyä häntä oikealla tavalla." (1. Aik. 15:13.)

Jakeet 6:17-19. Arkku tuotiin telttaan Daavidin linnan pihalle.

Jakeet 6:16, 20-23. Tässä vaiheessa Daavid ja Mikal olivat nelikymppisiä.

Lopuksi: Liiton arkku oli Jeesuksen ennakkokuva. Kuten arkku sisälsi lain taulut, niin Jeesukseenkin sisältyy täytetty laki – meidän puolestamme. Kuten arkun kannelle eli armonistuimelle pirskotettiin verta, niin vuodatti Jeesuskin verensä syntiemme sovitukseksi. Mutta yksi asia oli erilainen Jeesuksen ja arkun välillä: Jeesukseen voitiin koskea ilman kuolemanvaaraa. Risti on kuin ukkosenjohdatin, joka suojelee syntistä Jumalan pyhyyden kuluttavalta tulelta.

© www.raamattupiiri.fi