www.raamattupiiri.fi    

33. ISBOSETIN MURHA JA JERUSALEMIN VALLOITUS (2. Samuel 4:1-5:16 ja Psalmi 21:1-9)

Taustaa: Saulin ja hänen poikansa Isbosetin sotapäällikkö Abner oli juuri kuollut. Isboset taas oli Saulin ainoa elossa oleva poika ja 10 heimon kuningas. Tosin iso osa noiden heimojen alueesta oli tuohon aikaan filistealaisten miehittämää. Daavid oli voideltu salaa kuninkaaksi, kun hän oli noin 15-vuotias. Juudan heimon kuninkaaksi hänet oli valittu, kun hän oli kolmikymppinen.

Jae 1

Jakeet 2-3 ja 5-7. Baana ja Rekab olivat Iisbosetin palveluksessa ja samaa heimoa kuin hän. Ryöstöpartioiden tarkoituksena oli varastaa viholliskylistä ruokaa, jota epävakaisissa oloissa ei muuten ollut aina saatavilla. Jae 6 on käännetty eri käännöksissä eri tavoin.

Jakeet 8-12. Baana ja Rekab kulkivat Isbosetin päätä mukanaan kuljettaen yli 100 km Mahanaimista Hebroniin. Luetaan jae 12 molemmista käännöksistä.

Jakeet 5:1-5. Aikakirjoissa Daavidin kolmas kruunaus kuvataan valtavaksi kansanjuhlaksi, johon kokoontui lähes 300000 henkeä (1. Aik. 13:39-41). Daavid oli nyt 37-vuotias.

Jakeet 5:6-8. Daavid oli katsellut Jebusilaiskukkulaa koko lapsuutensa ajan Betlehemistä käsin. Israel ei ollut pystynyt valloittamaan sitä, vaan se oli yhä jebusilaisten hallussa.

Jakeet 5:9-12. Etsikää Jerusalemin kartasta Daavidin kaupunki, joka oli vajaat puoli kilometriä pitkä ja 100-200 m leveä. Millo ("täyte") viittaa ilmeisesti asutusta varten pengerrettyihin rinteisiin. Jakeessa 11 mainitaan ensimmäistä kertaa foinikialaiskaupunki Tyroksen kuningas Hiram, joka pysyi koko ikänsä Daavidin liittolaisena. Daavidin palatsin perustukset ovat löytyneet vasta 2000-luvulla.

Jakeet 5:13-16. Daavidilla oli Hebronissa 6 vaimoa ja hänelle syntyi 6 poikaa. Jerusalemissa Daavid otti lisää vaimoja, ja hänelle syntyi vielä 11 poikaa ja tyttäret päälle.

Lopuksi: Kansa huusi hoosiannaa Daavidin Pojalle tämän ratsastaessa samaiseen Jerusalemiin. Jeesus ei kuitenkaan tullut valloittamaan kaupunkia ja karkottamaan sieltä sokeita ja rampoja, vaan kuolemaan heidän puolestaan. Jerusalem on se kaupunki, johon pystytettiin Jumalan Pojan risti, jossa hän voitti kuoleman ja josta hän nousi taivaaseen.

© www.raamattupiiri.fi