www.raamattupiiri.fi    

19. ABSALOMIN TRAAGINEN LOPPU (2. Sam. 18)

Taustaa: Jae 17:25 paljasti meille jotain uutta Daavidin sukupuusta: hänellä oli Serujan lisäksi toinenkin isosisko nimeltä Abigail. Daavidilla oli sisartensa kanssa yhteinen äiti mutta eri isä. Abigailin pojan Amasan nimi ei esiinny Daavidin soturien luettelossa, joten sotakokemusta hänellä tuskin oli. Siitä huolimatta Absalom teki Amasasta sotapäällikkönsä.

Daavid oli koko ikänsä vältellyt sisällissotaa kuin ruttoa, mutta nyt hänen oli pakko siihen ryhtyä. Hänen luokseen oli tässä vaiheessa kerääntynyt jo 3000 miestä, mutta Absalomin armeija oli silti moninkertainen hänen armeijaansa verrattuna. Vastapuolellakin taistelisivat nyt Daavidin entiset sotilaat. Jos Absalom voittaisi, niin Daavid, hänen vaimonsa ja lapsensa menettäisivät henkensä. Jos taas Daavid voittaisi, niin mitä Absalomille tapahtuisi?

1-5. Joab, Abisai ja Ittai, ks. aakkosellinen hakemisto.

6-8. Sotatannerta sanotaan tekstissämme "Efraimin metsäksi". Varsinainen Efraimin heimon alue sijaitsi kuitenkin Jordanin länsipuolella, ja tämä taistelu käytiin sen itäpuolella.

9-16. Aikaisemmin meille on jo kerrottu, että Absalomilla oli harvinaisen paksu tukka, jonka hän leikkautti vain kerran vuodessa. Tammi on tiheäoksainen puu, jonka vahvat oksat eivät helposti katkea.

17-18. Historioitsija Josefus kertoo, että Absalomin muistomerkki sijaitsi Jerusalemin kupeessa vielä ajanlaskumme alussa. Jeesuskin siis näki sen. Nykyinen Absalomin hautarakennus Jerusalemissa ei ole aito.

19-32. Jae 33 on uudessa käännöksessä 19. luvun 1. jae. Käsittelemme sen ensi kerralla.

Lopuksi: Tämä luku on Vanhan testamentin kaunein ja traagisin kuvaus isänrakkaudesta. On turvallista tietää, että meilläkin on Taivaallinen Isä, joka rakastaa meitä samalla tavalla kuin Daavid rakasti Absalomia. Hänen rakkauttaan ei vähennä se, miten paljon olemme häntä vastaan rikkoneet. Taivaallinen Isämme oli valmis luopumaan jopa ainoasta Pojastaan, että saisi meidät viedyksi luokseen taivaan kotiin.

© www.raamattupiiri.fi