www.raamattupiiri.fi    

18. ABSALOMIN NEUVONANTAJAT (2. Sam. 17, Ps. 22)

Taustaa: Daavidin 12000 valiosoturia olivat kaikesta päätellen menneet Absalomin puolelle (1). Pakenevalla kuninkaalla oli turvanaan vain tuhatkunta miestä. Absalom ei kuitenkaan ollut mikään kokenut sotapäällikkö. Tilanne oli hänelle ihan uusi, ja siksi hän tarvitsi hyviä neuvoja. Ahitofel, ks. aakkosellinen nimiluettelo.

1-4

5-14. Sanonta "Danista Bersebaan" tarkoittaa Suomen maantietoon sovellettuna "Utsjoelta Hankoon".

15-23. Oli saman päivän ilta, kun Daavid oli paennut Jerusalemista. Kuvaus on kuin suoraan toimintaelokuvasta, ja niin elävästi kerrottu, että sen täytyy olla jonkun luvussa esiintyvän papin tai papinpojan silminnäkijäkertomus. Bahurim sijaitsi Öljymäen itärinteellä.

24-29. Jakeen 25 käsittelemme ensi kerralla.

Psalmi 22:1-25. Luetaan hiljaa.

Psalmissa 22 Daavid kuvaa elämänsä synkimpiä hetkiä. Mahdollisesti nämä jakeet on kirjoitettu hänen paetessaan poikaansa Absalomia. Jeesus lainasi Psalmin 22 ensimmäistä jaetta ristillä riippuessaan. Lukekaa psalmi hiljaa ja miettikää lukiessanne Daavidin tilannetta.

Lopuksi: Jeesus tarvitsi Daavidin kirjoittamia psalmeja. Psalttari oli hänen rukouskirjansa myös hänen elämänsä pahimpana päivänä. Daavidin suurin elämäntehtävä olikin ehkä se, että hän sai olla sepittämässä sanoja Poikansa suuhun. Tästä tehtävästä hän ei omana elinaikanaan mitään tiennyt. Jollei Daavid olisi kokenut kaikkea tätä tuskaa, ei hän olisi osannut kirjoittaa näitä psalmejakaan!

© www.raamattupiiri.fi