www.raamattupiiri.fi    

14. TUSKA LAPSISTA ALKAA (2. Sam. 13)

Taustaa: Daavid oli siis jo yli 50-vuotias. Hänen vanhinta poikaansa Amnonia pidettiin yleisesti kruununperijänä. Amnon oli syntynyt Hebronissa ja oli siis parikymppinen nuorukainen. Hänen velipuolensa Absalom oli häntä vuoden, pari nuorempi ja Tamar vielä teini-ikäinen tyttönen.

Huom. Tämä raamattupiiri ei onnistu, jolleivät osanottajat osaa erottaa toisistaan Amnonin ja Absalomin nimeä.

1-14. Jakso luetaan hiljaa. Daavidin sukulaiset pyörivät koko ajan hovissa, esimerkiksi Jonadab, Daavidin veljenpoika ja Amnonin, Absalomin ja Tamarin serkku. Huomatkaa, että sisarusavioliitot oli kielletty Mooseksen laissa, mutta poikkeuksia löytyy ajalta, jolloin lakia ei vielä ollut annettu: esim. Abraham ja Saara.

14-22. Luetaan hiljaa.

23-29 Absalomin ja Tamarin äiti oli Gesur-nimisen pienen kuningaskunnan prinsessa, ja hänellä oli varmaan eri uskonto kuin miehellään. Gesur löytyy kartalta Genesaretin järven koilliskulmasta. Tamar jäi asumaan veljensä kotiin, ja niinpä Absalom joutui katselemaan jatkuvasti sisarensa surullisia kasvoja. Myöhemmin Absalom antoi omalle tyttärelleen sisarensa nimen (2. Sam. 14:27).

30-39

Lopuksi: Emme voi tietää, mitä Amnonin sydämessä oli näiden kahden vuoden aikana tapahtunut. Voimme vain toivoa, että hän oli katunut syntejään ennen osallistumistaan noihin kohtalokkaisiin keritsijäisiin. Daavidilla oli surunsa keskellä rinnallaan Herra, jolle hän voi purkaa tunteitaan: Minun sydämeni pakahtuu tuskasta; päästä minut ahdistuksistani. Katso minun kurjuuttani ja vaivaani, anna kaikki minun syntini anteeksi (Ps. 25:17-18).

© www.raamattupiiri.fi