www.raamattupiiri.fi    

12. VÄENLASKU JA SEN SEURAUKSET (2. Sam. 24)

Taustaa: Tämä luku on sijoitettu Aikakirjoissa heti Rabban valloituksen jälkeen. Todennäköisesti väenlasku aloitettiinkin juuri sinä aikana, kun Daavid vielä eli synti omallatunnollaan. Kuningas halusi yhtäkkiä tietää Israelin sotakuntoisten ja työvelvollisten miesten lukumäärän (jae 9). Väenlaskuja oli pidetty aikaisemminkin, mutta ne olivat vaarallisia toimituksia, joiden yhteydessä oli maksettava lunnasmaksua (2. Moos. 30:11). Muistamme, että Herra oli luvannut Abrahamille yhtä paljon jälkeläisiä kuin taivaalla on tähtiä.

1-9. Aikakirjoissa jae 1 kuuluu: Saatana nousi Israelia vastaan ja viekoitteli Daavidin toimittamaan Israelissa väenlaskun (1. Aik. 21:1).

10-14. Koska väenlaskuun meni pitkä aika, ehti Batseban lapsi syntyä ja Natan käydä julistamassa kuninkaalle Jumalan tuomion. Tässä luvussa esiintyvä profeetta Gad oli ollut kuvioissa mukana jo silloin, kun Daavid pakeni Saulia vuorilla.

15-19. Araunan puimatanner sijaitsi silloisen Jerusalemin pohjoispuolella, Moria-vuoren tasaisella huipulla (2. Aik. 3:1). Puiminenhan tapahtui aina tuulisella ja tasaisella paikalla. 1. Aikakirja lisää kertomukseen tällaisen yksityiskohdan: Kun Daavid nosti katseensa, hän näki Herran enkelin seisovan maan ja taivaan välillä kädessään paljastettu miekka, joka osoitti kohti Jerusalemia. Silloin Daavid ja kansan vanhimmat, kaikki säkkikankaaseen pukeutuneina, heittäytyivät kasvoilleen maahan. (1. Aik. 23:16).

20-25. Koska kuninkaan sekeli painoi 13 g, niin 50 sekeliä = 650 grammaa hopeaa. Aikakirjojen mukaan Daavid maksoi kuitenkin Araunalle kokonaista 600 sekeliä (= melkein 8 kg) kultaa (1. Aik. 21:25). Eroa on selitetty niin, että ensin Daavid osti vain alttarin paikan, mutta myöhemmin koko mäen.

Lopuksi: Jeesus syntyi yhden väenlaskun aikana. Hänet tuotiin "Araunan puimatantereelle" 40 päivän ikäisenä. Siellä hän kävi pääsiäisjuhlilla joka vuosi 12-vuotiaasta lähtien. Siellä hän myös huusi: "Se on täytetty!" – samat sanat jotka Jumala sanoi tekstimme jakeessa 16: "Jo riittää!" Golgata oli nimittäin temppelivuoren yksi osa.

© www.raamattupiiri.fi