www.raamattupiiri.fi    

8. VOITTOISA SOTAPÄÄLLIKKÖ (2. Sam. 10, Ps. 110)

Taustaa: Daavidilla oli ilmeisesti ollut jokin liittosopimus Ammonin kuninkaan Nahaan kanssa, koska Ammonia ei mainita edellisten sotien yhteydessä. Nyt Nahaan poika Hanun saattaa itsensä Daavidin vihoihin. Daavid oli tässä vaiheessa noin 50-vuotias.

1-5. Katsokaa kartalta matka, minkä matkan Daavidin lähettämät surunvalittelijat kulkivat. Tuohon aikaan kaikilla miehillä oli parta. Vaatteet leikattiin yleensä vain sotavangeilta häpäisemistarkoituksessa.

6-13. Hanum sai puolelleen suunnattoman aramealais-armeijan. Aikakirjojen mukaan hän maksoi 1000 talenttia eli 34000 kg hopeaa tuolle palkka-armeijalle (1. Aik. 19:6). Katsokaa kartalta näissä jakeissa mainitut kuningaskunnat.

15-19. Katsokaa kartalta Helam.

11:1. Jos aikaa on vähän, tämä osio jätetään kokonaan käsittelemättä.

Nyt ulottui Israelin valta Egyptin rajajoesta Eufratille asti. Rabba (nyk. Amman) oli ainoa naapurimaiden pääkaupunki, joka Daavidilla oli vielä valloittamatta. Ks. karttaa. Nyt oli tullut sen vuoro. Tähän asti Daavid oli aina lähtenyt sotaan joukkojensa mukana, mutta tällä kertaa hän jäi kotiin.

PSALMI 110

Tästä psalmista Jeesus teki fariseuksille ja kirjanoppineille kompakysymyksen: Kuinka Messias voi olla samalla kertaa Daavidin Poika ja Daavidin Herra? (Matt. 22:41-46).

© www.raamattupiiri.fi