www.raamattupiiri.fi    

5. SOTA FILISTEALAISIA VASTAAN, ARKKU TUODAAN JERUSALEMIIN (2. Sam. 5:17-6:23)

Taustaa: Tämä sota sodittiin jo ennen Jerusalemin valloitusta, koska tekstissä yhä puhutaan Daavidin turvapaikasta vuorilla (mahdollisesti Adullamista). Daavid oli ollut filistealaisten liittolainen pari viimeistä pakolaisvuottaan. Sen jälkeen 9 heimon alue oli ollut suurelta osin filistealaisten miehittämää. Daavidin päästyä koko Israelin kuninkaaksi filistealaiset yhtäkkiä oivalsivat, että yhtenäinen valtakunta olisikin heille vaaraksi, ja hyökkäsivät Israelin kimppuun.

5:17-25. Ks. kartalta Refaimin laakso. Kyllä tai ei –vastaukset saatiin arvontakivien kautta, mutta pitemmät sanomat Herralta välitti aina joku profeetta.

6. LUKU

6:1-5. Daavid tiesi, että Herra oli Israelin varsinainen kuningas. Siksi hän halusi tuoda heti ensimmäiseksi "Herran valtaistuimen" Jerusalemiin, jotta tämä voisi siitä käsin hallita sekä kuningasta että kansaa. Arkkuhan oli Israelin armonväline; ainoa paikka jossa synnit voitiin sovittaa ja Herra kohdata. Arkkua oli säilytetty Abinadabin yksityiskodissa 85 vuotta. Ussa ja Ahjo olivat Abinadabin pojanpoikia.

6:6-10. Mooseksen laissa oli annettu tarkat ohjeet, miten arkkua piti kuljettaa: pappien on kannettava sitä korennoista riiputtaen. Kukaan ei saanut koskea arkkuun käsillään kuolemanrangaistuksen uhalla (2. Moos. 25:14).

6:11-19. 1. Aikakirja kertoo, että tällä kertaa paikalla oli 882 pappia ja leeviläistä. Daavid sanoi heille: "Koska te ette viime kerralla olleet mukanamme, niin Herra, meidän Jumalamme, löi meitä. Emme osanneet lähestyä häntä oikealla tavalla. " (1. Aik. 15:13.) Paikalla oli nyt myös mahtava kuoro soittajineen. Aikakirjaan on kirjoitettu sanasta sanaan se kiitosvirsi, jonka leeviläiset lauloivat Asafin johdolla kuljettaessaan Herran arkkua Jerusalemiin (1. Aik. 16).

6:16, 20-23. Mikal, ks. aakkosellinen nimiluettelo. Tässä vaiheessa sekä Daavid että Mikal olivat noin nelikymppisiä. Jae 22 luetaan molemmista käännöksistä.

Lopuksi: Liiton arkku oli itse asiassa Jeesuksen ennakkokuva. Kuten arkku sisälsi lain taulut, niin Jeesus täytti lain meidän puolestamme. Kuten arkun kannelle eli armonistuimelle pirskotettiin verta, niin vuodatti Jeesus verensä syntiemme sovitukseksi. Mutta yksi asia oli erilainen Jeesuksen ja arkun välillä: Jeesukseen voitiin koskea ilman kuolemanvaaraa.

© www.raamattupiiri.fi