www.raamattupiiri.fi    

3. DAAVIDIN NAISET, ABNERIN MURHA (2. Sam. 3)

Taustaa: Daavidilla oli kolme vaimoa hänen tullessaan kuninkaaksi. Mikal, Saulin tytär, joka oli annettu toiselle miehelle vastoin Daavidin tahtoa. Lisäksi Ahinoam ja Abigail, jotka Daavid oli nainut vuorilla piileskellessään. Hebronissa hän otti vielä neljä muuta vaimoa. Avioliitto Maakan kanssa oli poliittinen; sen kautta hän sai liittolaisekseen hänen isänsä Gesurin kuninkaan. Ks. kartalta Gesur. Huomatkaa, että luomiskertomuksessa avioliitto määrätään yksiavioiseksi (1. Moos. 2:24), ja Mooseksen laki kieltää kuninkailtakin monivaimoisuuden (5. Moos. 17:17).

1-5

Huom. Jos aika näyttää loppuvan kesken, jättäkää jakeisiin 6-21 liittyvät kysymykset käsittelemättä ja tyytykää vain lukemaan teksti ääneen.

6-11. Entisen kuninkaan sivuvaimojen naiminen oli poliittinen ele ja osoitus vallasta. Muistakaa, että Abner oli Isbosetin setä.

12-16. Mikal oli Saulin tytär ja Isbosetin sisar. Hänellä ei ollut lapsia.

17-21

22-27. Muistakaa, että Joab oli Daavidin sisarenpoika ja että Abner oli tappanut sodassa hänen veljensä.

28-39

Lopuksi: Daavidin suhde naisiin oli ongelmallinen. Sen sijaan Daavidin Pojan, Jeesuksen, suhde naisiin oli rakkaudellinen ja arvostava, mutta silti selkärankainen. Jeesus ei esimerkiksi antanut äitinsä houkutella itseään pois ristin tieltä (Mk. 3). Hän antoi ihmisarvon kolmelle naiselle, joilta se oli irtoseksin tähden kadoksissa (Luuk. 7, Joh. 4 ja Joh. 8).

© www.raamattupiiri.fi