www.raamattupiiri.fi    

46. MOOSEKSEN KUOLEMA
(5. Mooses 3:23-29; 32:45-52; luku 34; Luukas 9:28-31)

Taustaa: Palaamme ajassa muutaman kuukauden taaksepäin, siihen päivään, kun Mooses aloittaa pitkän jäähyväispuheensa. Hän kertoo kansalleen keskustelusta, jonka hän kävi Herran kanssa omasta kuolemastaan. Mooses oli saanut Herran pään käännetyksi monta kertaa, kun oli ollut kysymys kansan synneistä. Nyt oli kysymys hänen omasta synnistään: hän oli menettänyt malttinsa Meriban veden ääressä ja lyönyt kallioon, vaikka Herra oli käskenyt hänen puhua sille.

Jakeet 5. Moos. 3:23-28. Tämä on osa Mooseksen pitkää jäähyväispuhetta.

Jakeet 32:45-47. Tässä välissä Mooses oli pitänyt koko pitkän jäähyväispuheensa ja laulanut virren, josta viimeksi puhuimme. Nämä ovat eräänlainen jälkikirjoitus.

Jakeet 32:48-52. Nebon huippu (Jebel Neba, 800 m) ja Pisgan huippu (Ras es-Siaghah) ovat eri huippuja Abarimin vuoristossa. Ei tiedetä, kumpaa tässä tarkoitetaan. Kummaltakaan huipulta ei näy Daniin asti.

Jakeet 34:1-4. Mooses kiipesi Nebolle heti lopetettuaan puheensa ja siunattuaan kansansa (32:28). Hän ei siis ollut päivääkään eläkkeellä.

Jakeet 34:5-6, 8. Mooses haudattiin laaksoon, ei vuorelle. Koskaan tämän jälkeen Israelin kansa ei kritisoinut Moosesta. Päinvastoin, häntä arvostettiin yli kaiken – myös Jeesuksen aikana.

Jakeet 34:9-12

Jakeet Luuk. 9:28-31. Poismeno = exodus.

Kokoava kysymys

Lopuksi: Kristallimeren ääressä taivaassa veisataan kerran Mooseksen ja Karitsan virttä: "Suuret ja ihmeelliset ovat sinun tekosi, / Herra Jumala, Kaikkivaltias! / Oikeat ja todet ovat sinun tiesi, / sinä kansojen kuningas! / Kuka ei sinua pelkäisi, Herra, / kuka ei ylistäisi nimeäsi? / Sinä yksin olet pyhä. / Kaikki kansat tulevat eteesi / ja kumartavat sinua, / sillä sinun oikeat tuomiosi / ovat tulleet julki." (Ilm. 15:3-4.)

© www.raamattupiiri.fi