www.raamattupiiri.fi    

43. MOOSEKSEN KALTAINEN PROFEETTA (5. Mooses 18 ja Johannes 6:14-15)

Taustaa: Ihmiset ovat aina halunneet saada yhteyden tuonpuoleiseen. Näissä jakeissa kuvataan, miten kanaanilaiset kansat olivat pyrkineet tähän päämäärään, ja miten Israelin oli määrä siihen pyrkiä. Mooses oli huolestunut kansansa tulevaisuudesta, mutta Herra antoi hänelle lohdutuksen tähän huoleen: lupauksen "uudesta Mooseksesta".

Jakeet 1-2. Kaikki leeviläiset olivat Jaakobin pojan Leevin jälkeläisiä. Herra oli erottanut heidän joukostaan papeiksi vain yhden perheen eli Aaronin jälkeläiset.

Jakeet 3-8 hypätään yli.

Jakeet 9-12

Jakeet 13-14. Vanha käännös sanoo jakeessa 13: ole nuhteeton, uusi sanoo: ole uskollinen.

Jakeet 15-19. Herra muistuttaa kansaansa siitä tilanteesta, kun tämä pelkäsi kuunnella Jumalan ääntä ja jyrinää suoraan taivaasta. Silloinhan Moosesta pyydettiin välimieheksi.

Jakeet 20-22

Jakeet Joh. 6:14-15. Tämä tapahtui viidentuhannen miehen ruokkimisen jälkeen.

Mooses ja Jeesus. (Vastaukset tämän tekstin ulkopuolelta.)

Lopuksi: Ehkä tärkein yhteinen piirre Mooseksen ja Jeesuksen välillä oli se, miten he suostuivat uhrautumaan kansansa puolesta. Näinhän Mooses rukoili kultaisen sonnin episodin jälkeen: "Voi, Herra! Tämä kansa on tehnyt suuren synnin! He ovat tehneet itselleen jumalan kullasta. Anna anteeksi heidän syntinsä. Mutta jos et anna, niin pyyhi minun nimeni kirjastasi." (2. Moos. 32:31-32.) Mooseksen nimeä ei siitä kirjasta pyyhitty, mutta Jeesuksen nimi pyyhittiin pitkäperjantaina – ettei meidän nimeämme tarvitsisi siitä pyyhkiä.

© www.raamattupiiri.fi