www.raamattupiiri.fi    

41. MOOSEKSEN JÄÄHYVÄISPUHE (5. Mooses 1:1 ja 6:1-25)

Taustaa: Egyptistä lähdöstä oli nyt kulunut lähes 40 vuotta. Uusi sukupolvi oli astunut lähtijöiden sijaan. Oltiin yhä Moabin arolla, vastapäätä Jerikoa. Mooses tahtoi pitää ennen kuolemaansa kansalleen jäähyväispuheen, josta tulikin sitten hänen testamenttinsa ja Raamatun pisin puhe. Paikkansa jättävä johtaja kävi läpi Herran lain, erämaataipalen tapahtumat, Israelin uskottomuuden ja Jumalan uskollisuuden. Hän antoi viimeiset neuvonsa siitä, miten luvatussa maassa pitää elää. 5. Mooseksen kirja on tärkeä kirja; sitä lainataan UT:ssä kokonaista 80 kertaa.

Jae 1:1

Jakeet 6:1-3. Edellisessä luvussa Mooses oli kerrannut 10 käskyä.

Jakeet 4-5. Jae 4 sisältää juutalaisten uskontunnustuksen Shema Israel'in. Huomatkaa, ettei missään muussa uskonnossa vaadita jumalien rakastamista, riittää kun pelkää ja tottelee niitä.

Jakeet 6-9

Jakeet 10-12

Jakeet 13-15. Lukekaa jae 15 molemmista käännöksistä.

Jakeet 16-19. Lukekaa jae 16 molemmista käännöksistä.

Jakeet 20-25. Lukekaa jae 25 molemmista käännöksistä.

Kokoavat kysymykset

Lopuksi: Jeesus täytti kaiken sen vanhurskauden, jota tämäkin luku meiltä vaatii. Me voimme olla Jumalan edessä vanhurskaita vain autuaan vaihtokaupan tähden: niin että annamme Jeesukselle syntimme ja hän antaa meille oman vanhurskautensa. Tämä pätee myös ensimmäisen käskyn vaatimaan rakkauteen: "Siinä on rakkaus – ei siinä, että me olemme rakastaneet Jumalaa, vaan siinä, että hän on rakastanut meitä ja lähettänyt Poikansa meidän syntiemme sovitukseksi." (1. Joh. 4:10)

© www.raamattupiiri.fi