www.raamattupiiri.fi    

40. KOSTORETKI MIDIANIIN (4. Mooses 31:1-37 ja Jesaja 9:1-6)

Taustaa: Oltiin yhä Moabin arolla, jossa moabilaiset ja midianilaiset naiset olivat houkutelleet Israelin miehiä lankeamaan syntiin. Midianilaiset asuivat valtavalla alueella Siinailta aina Kuolleen meren itäpuolelle asti. Mooses oli elänyt heidän keskuudessaan 40 vuotta ja hänen vaimonsa ja appensa olivat midianilaisia. Midianilaisten esi-isä oli ollut Abraham. Mooseksen apen jälkeläiset esiintyvät Raamatussa tämän jälkeenkin, joten Mooseksen sukulaiset eivät siis kuolleet tässä verilöylyssä. Epäjumalanpalveluksesta oli säädetty kuolemanrangaistus kymmenen käskyn laissa.

Jakeet 1-4. Huomatkaa, että Herra oli rangaissut ensin omaa kansaansa tästä samasta synnistä surmaamalla 24000 israelilaista.

Jakeet 5-6. Ylipapin poika Pinehas oli saanut Herran lähettämän epidemian loppumaan surmaamalla kaksi synnintekijää. Merkinantotorvia käytettiin esimerkiksi silloin, kun Herran toivottiin antavan voiton kansalleen sen äänen kuullessaan (4. Moos. 10:9.) Torviin saivat puhaltaa vain papit.

Jakeet 7-12. Midianin kuningas Sur oli sen Kosbin isä, jonka Pinehas oli surmannut telttaan (25:15).

Jakeet 13-18. Neitsyet eivät olleet osallistuneet siihen kampanjaan, missä israelilaisia miehiä vieteltiin kulttiseksiin. Jakeessa 16 esiintyvä Bileam oli tietäjä, jota Moabin kuningas oli houkutellut kiroamaan Israelin.

Jakeet 32-37. Sotasaalis jaettiin niin, että sotilaat saivat siitä noin puolet, kansa toiset puolet ja Herra yhden viidessadas osan.

Kokoavat kysymykset

Lopuksi: Jumala on pyhä Jumala, joka rankaisee synnintekijää jo tässä ajassa mutta viimeistään iankaikkisessa kadotuksessa. Hän on myös rauhan Jumala, joka tekee syntisen ihmisen kanssa sovinnon maksamalla Poikansa verellä hänen verivelkansa. Sinunkin velkasi. Juuri tämä oli se "suuri ilo", jota enkeli jouluyönä kuulutti.

© www.raamattupiiri.fi