www.raamattupiiri.fi    

39. ISRAEL KOHTAA BAALIN PALVONNAN (4. Mooses 25)

Taustaa: Jordanin takaiset amorilaiskuninkaat Sihon ja Og oli voitettu. Kahdelle ja puolelle heimolle oli valloitettu asuma-alueet. Sen jälkeen oli tultu pohjoisesta takaisin Moabin arolle, vastapäätä Jerikoa, ja nyt odotettiin pääsyä joen yli varsinaiseen luvattuun maahan. Katsokaa paikka kartasta. Silloin joutuivat israelilaiset ensimmäistä kertaa tekemisiin kanaanilaisen kulttiseksin kanssa. Arkeologiset kaivaukset osoittavat, että epäjumalien palvonta oli Kanaanin maassa tuohon aikaan sekoittunut seksin harjoittamiseen. Mooseksen laissa oli säädetty kuolemantuomio sekä epäjumalanpalveluksesta että irtoseksistä.

Alustava kysymys

Jakeet 1-3. Naiset olivat paitsi moabilaisia, myös midianilaisia, ks. jae 17. Molemmat olivat Israelin sukulaiskansoja.

Jakeet 4-5. Israelilla oli kahdenlaisia johtajia: ryhmänjohtajia ja 70 hengen suuruinen "tuomarien" joukko. Ainakin osa tuomareista oli kieltäytynyt menemästä orgioihin.

Jae 9. Herra ei jäänyt odottamaan ihmisten toimeenpanemaa rangaistusta, vaan lähetti leiriin jonkin vitsauksen. Paavali kertoo siitä näin: "Älkäämme antautuko siveettömyyteen, niin kuin jotkut heistä; heitä kuoli yhtenä päivänä 23000." (1. Kor. 10:8)

Jakeet 6, 14-15. Puhumme kohta siitä, miten tämä pariskunta kuoli.

Jakeet 7-13. Pinehas oli tuleva ylipappi. Hänen isänsä Eleasar oli Aaronin kuollessa saanut ylipapin tehtävät. Lukekaa jae 11 molemmista käännöksistä.

Jakeet 16-18. Baal-Peor

Kokoava kysymys

Lopuksi: Tässä tekstissä kerrotaan miten moraaliton pariskunta lävistettiin ja vitsaus taukosi. Jeesus suostui lävistettäväksi syyttömänä, että me saisimme anteeksi moraalittomat tekomme, sanamme ja ajatuksemme, eikä meidän tarvitsisi kohdata ikuista vitsausta, helvetin tulta.

© www.raamattupiiri.fi