www.raamattupiiri.fi    

38. PRONSSIKÄÄRME (4. Mooses 21 ja Johannes 3:14-16)

Taustaa: Israelilaiset olivat tulossa omaan maahansa 40 vuoden erämaataipaleen jälkeen. Negevissä he joutuivat sotaan ensimmäisen kerran ja vihkivät Aradin kaupungin asukkaat tuhon omaksi. Katsokaa Arad kartalta. Voitostaan huolimatta Israel ei jatkanut matkaa Hebroniin, vaan valmistautui kulkemaan Kuolleen meren itäpuolta pohjoiseen. Kiertääkseen Edomin sen oli tehtävä noin 400 km pituinen, hikinen lenkki etelään Eilatiin ja taas pohjoiseen. Tätä tekstiä on mahdotonta ymmärtää karttaa katsomatta.

Jakeet 1-3. "Herralle kuuluva uhri" tai "tuhon omaksi vihkiminen" tarkoittavat, että viholliset hävitetään viimeiseen mieheen, naiseen ja lapseen. Tämä on se asia, johon ei-kristityt ja kristityt loukkaantuvat kaikkein useimmin Raamatussa.

Jakeet 4-6. Tämänkertaiset napisijat olivat syntyneet matkalla tai olleet alle 20-vuotiaita Egyptistä lähdettäessä. Koska Edom piti kiertää, niin Israelin oli palattava etelään Eilatiin ja kuljettava siitä pohjoiseen Araban tietä eli Itä-Afrikan hautavajoamaa pitkin, yhteensä noin 400 km. Seutu on erityisen kuumaa ja vaikeakulkuista.

Jakeet 7-9

Jakeet Joh. 3:14-16. Raamatussa käärme on aina muulloin Saatanan vertauskuva paitsi tässä kohdassa se on Jeesuksen vertauskuva.

Jakeet 10-20 hypätään yli. Näissä jakeissa kuvataan, miten israelilaiset kulkivat pikkuteitä pohjoiseen Pisga-vuorelle asti joutuessaan kiertämään, ei vain Edomin, vaan myös Moabin maan.

Jakeet 21-24 ja 33-35. Katsokaa kartalta amorilaiskuninkaiden Sihonin ja Ogin valtakunnat. Og kuului muuten niihin jättiläisiin, joita vakoojat olivat niin kovasti kauhistelleet.

Lopuksi: Ristillä riippuva Jeesus "joka ei synnistä tiennyt, tehtiin meidän tähtemme synniksi, että me hänessä tulisimme Jumalan vanhurskaudeksi" (2. Kor. 5:21). Jeesuksen syyksi luettiin pitkäperjantaina koko maailman synti – kanaanilaisten lapsiuhrit, israelilaisten napina ja kaikki sinunkin syntisi. Siksi Vapahtaja näytti ristillä riippuessaan Jumalan ja ihmisten silmissä yhtä inhottavalta kuin se vanha käärme, jota perkeleeksi ja Saatanaksi kutsutaan.

© www.raamattupiiri.fi