www.raamattupiiri.fi    

37. AARON VIIMEISELLÄ VERÄJÄLLÄ (4. Mooses 20)

Taustaa: Nyt Egyptistä lähdöstä oli lopulta kulunut 40 vuotta. Kaikki kolme Israelin johtajaa kuolivat tuona viimeisenä erämaavaelluksen vuonna. Oltiin taas samassa Kades-Barneassa, josta vakoojat oli aikoinaan lähetetty Luvattuun maahaan. (Ks. kartalta, 80 km Bersebasta lounaaseen.) Siellä oli varmaan käyty moneenkin kertaan neljän vuosikymmenten aikana. Kaikki, jotka olivat olleet yli 20-vuotiaita Egyptistä lähdettäessä, olivat jo kuolleet johtajia ja paria muuta miestä lukuun ottamatta.

Alustavat kysymykset

Jae 1. Mirjam oli kuollessaan runsaasti yli satavuotias. Hänestä on tähän mennessä kerrottu kolme asiaa: miten hän vartioi Mooses-vauvan kaisla-arkkua. Miten hän lauloi voitonvirttä Kaislameren ylityksen jälkeen. Ja miten hän kapinoi Moosesta vastaan.

Jakeet 2-6. Nämä napisijat olivat olleet alle 20-vuotiata Egyptistä lähdettäessä. Taatusti heille oli opetettu Jumalan lakia ja kerrottu Jumalan tekemistä ihmeistä.

Jakeet 7-13. Tämä on eri tapaus kuin 2. Moos. 17:ssa kuvattu veden loppuminen. Molemmille paikoille annettiin sama nimi: Meriba, "moite". Edellisellä kerralla Herra oli käskenyt Mooseksen lyödä kalliota, nyt hän käski tämän puhua sille.

Jakeet 14-21. Mooses päätti johtaa kansan Luvattuun maahan pitkin Kuninkaan valtatietä, joka kulki Kuolleen meren itäpuolella Edomin, Moabin ja Ammonin läpi. Ks. karttaa. Tuo tie oli pääasiallinen kulkureitti Arabian ja Damaskoksen välillä. Edomissa asuivat Esaun jälkeläiset, joita vastaan Herra oli kieltänyt Israelia sotimasta.

Jakeet 22-29. Horinvuoren tarkkaa sijaintia ei tunneta, mutta se lienee sijainnut Edomin maan tuntumassa. Aaron oli kuollessaan 123-vuotias. Hänen nimensä mainitaan Raamatussa 333 kertaa. Eleasar ei ollut enää nuori hänkään.

Lopuksi: Aaron oli uhrannut elämänsä aikana niin monta uhria, että hän varmasti tiesi, mitä pelastumiseen tarvitaan: uskoa siihen, että sijaisuhrin veri tuottaa sovituksen ja syntien anteeksi saamisen. Ja kaikki Vanhan testamentin sijaisuhrithan osoittivat Jumalan Karitsaan, joka ottaisi kerran pois maailman synnit. Aaronin synnit ja meidän syntimme.

© www.raamattupiiri.fi