www.raamattupiiri.fi    

35. KORAHIN KAPINA (4. Mooses 16:1-35)

Taustaa: Aaron ja hänen poikansa olivat pappeja, leeviläiset olivat pyhäkköteltan palvelijoita. Molemmat olivat Leevin jälkeläisiä, mutta vain papit saivat uhrata uhreja ja syödä yhteysuhrien lihaa. Korah kuului leeviläiseen Kehatin sukuhaaraan, joka sai tehdä kaikkein arvokkainta työtä eli kantaa matkoilla liiton arkkua. Datan, Abiram ja On olivat ruubenilaisia. Ruubenin ja Kehatin suvut oli sijoitettu leirijärjestyksessä ilmestysmajan eteläpuolelle, siis lähelle toisiaan. 250 miestä olivat ehkä niitä 1000 miehen ryhmänjohtajia, joista aikaisemmin olemme puhuneet. Aikuiset israelilaiset tiesivät tässä vaiheessa, etteivät pääsisi perille luvattuun maahan, ja olivat ehkä siksikin turhautuneita.

Jakeet 1-3

Jakeet 4-7

Jakeet 8-11

Jakeet 12-15. Datan ja Abiram olivat maallikoita. He kapinoivat Moosesta, eivät niinkään Aaronia vastaan.

Jakeet 16-19

Jakeet 20-27.

Jakeet 28-35. Siinailta tosiaan löytyy paikkoja, joissa maankuoren suola- ja savikerroksen alla on juoksuhiekkaa.

"Korahin pojat eivät kuitenkaan kuolleet". (26:11). Ehkä pojat eivät osallistuneet isänsä kapinaan. Korahin jälkeläisistä tuli musiikkimiehiä, he mm. sepittivät 11 "korahilaisten virttä" psalmien kirjaan.

Kokoava kysymys

Lopuksi: Voisimme kääntää Mooseksen sanat jakeessa 22 toisinpäin: "Oi Jumala, Jumala, sinä jonka käsissä on kaikkien elollisten henki, annatko vihasi kohdata yhtä ihmistä – Jeesusta – kun koko kansa on tehnyt syntiä sinua vastaan?" Kyllä, Jumala antoi sen tapahtua, että me voisimme saada Jumalan tahtoa vastaan kapinointimme anteeksi.

© www.raamattupiiri.fi