www.raamattupiiri.fi    

34. RANGAISTUS: 40 VUOTTA AUTIOMAATA (4. Mooses 14:11-45)

Taustaa: Vakoojat eivät olleet mitä hyvänsä miehiä, vaan eri heimojen fiksuja ja kykeneviä päämiehiä. Kuitenkin he olivat menettäneet uskonsa nähdessään Kanaanin kansat ja kaupungit. Nyt Israel tahtoi valita itselleen uuden johtajan ja palata Egyptiin. Eikä siinä kaikki, vaan se halusi jopa kivittää Joosuan ja Kalebin, jotka olivat olleet mukana vakoiluretkellä, mutta uskoivat yhä Herran lupauksiin. Huomatkaa, että Herra oli luvannut antaa Kanaanin maan israelilaisille viimeksi silloin, kun vakoojat lähetettiin matkaan runsas kuukausi aiemmin (13:2).

Jakeet 11-12

Jakeet 13-16. Mooses oli käyttänyt aikaisemminkin näitä argumentteja Herran kanssa väitellessään.

Jakeet 17-19. Mooses siteeraa Herran omia sanoja jakeessa 18. (Vrt. 2. Moos. 20:5-6.)

Jakeet 20-24 Luetaan jae 22 molemmista käännöksistä.

Jakeet 26-30

Jakeet 31-35

Jakeet 36-38

Jakeet 25, 39-45. Nyt oltiin siis Kadesissa Negevin eteläpuolella, josta pitänyt lähteä länteen, mutta kansa päättikin lähteä pohjoiseen kohti luvattua maata. Hormaan oli Kadesista viitisenkymmentä kilometriä vuoristoista aluetta.

Kokoavat kysymykset

Lopuksi: Vaikka Herra on pitkämielinen ja antaa anteeksi kansansa rikokset ja synnit, hän ei kuitenkaan jätä niitä rankaisematta. Siksi Jeesuksen piti tulla tänne maan päälle, vaihtaa paikkaa syntisen kansan kanssa, kärsiä sen rangaistus ja tuhoutua, kuten Israelin johtajat ja kapinalliset sotaan lähtijät tuhoutuvat tekstissämme.

© www.raamattupiiri.fi