www.raamattupiiri.fi    

33. VAKOOJIEN LÄHETTÄMINEN (4. Mooses 13:1-14:10)

Taustaa: Vaikea matka Siinain niemimaan läpi oli nyt ohi. Kadesh-Barnea sijaitsi luvatun maan eteläpuolella Paranin autiomaassa. Hebroniin oli enää runsaan sadan kilometrin matka. Menossa oli heinäkuun loppu, koska ensimmäisiä viinirypäleitä juuri korjattiin. Siinailta lähdöstä oli siis kulunut vasta pari kuukautta (10:11). Mirjam oli laulanut kiitosvirressään runsas vuosi aikaisemmin: "Sinä viet heidät perille, annat heidän juurtua omaan maahasi." (2. Moos. 15:17).

Jakeet 1-8. Johtajien nimet eivät ole samat kuin edellisessä luettelossa. Kysymys on varmaan nuoren polven johtajista, jotka voitiin lähettää pitkälle ja rasittavalle matkalle.

Jakeet 16-20. Hoosean nimi tarkoittaa "Jumala on pelastus" ja Joosuan "Herra on pelastus". Vanhan testamentin kreikankielisessä käännöksessä Joosuan kohdalla lukee Jeesus.

Jakeet 21-26. Negev eli Etelämaa sijaitsee etelässä, Lebo-Hamat taas 80 km Damaskoksesta pohjoiseen. Ks. karttaa.

Jakeet 27-33. Anakilaiset olivat pitkäkasvuista kansaa; kolmimetrinen Goljat on kuuluisin heistä. Juudan heimon päämiehen Kalebin nimi esiintyy tässä ensimmäisen kerran Raamatussa.

Jakeet 14:1-5

Jakeet 14:6-10. Vain 2 ääntä oli 600000 ääntä vastassa.

Lopuksi: Jeesus, meidän Joosuamme, rohkaisee meitä uskomaan tänäkin päivänä perille pääsyyn, olipa tilanteemme mikä hyvänsä. Onhan hän raivannut omalla kuolemallaan tien meille luvattuun maahan.

© www.raamattupiiri.fi